Početna Trudnoća Korisni saveti Saveti za bezbrižnu trudnoću

Saveti za bezbrižnu trudnoću

Kada lekar konstatuje trudnoću, kod nekih žena preovlada radost, kod pojedinih strah, kod drugih osećaj odgovornosti… Nema sumnje da će tokom devet meseci biti i lepih i manje lepih dana, ali već pri prvom pogledu na bebu zaboravićete sve loše trenutke. Evo i nekoliko saveta koji će vam olakšati trudničke dane.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Obavezno nosite brushalter
Prvih meseci vaše grudi će biti osetljive, pa se savetuje obavezno nošenje brushaltera. Izaberite pamučni, sa širokim bretelama i nosite ga stalno. Nekim ženama upravo zbog neprijatne napetosti i bola u grudima prija i da spavaju u njemu. U svakom slučaju, dobar brushalter je preventiva od preranog opuštanja grudi.

Rashlađujte noge i stopala
Stopala su opterećena sa minimum četrnaest kilograma viška, koliko se ugoji prosečna trudnica, a protok krvi je za oko litar i po veći. Da biste osvežili noge, koristite hladan sprej sa mentolom. Nemojte se začuditi ako budete morali da uzmete obuću veću za broj ili dva. Ukoliko su vam noge i stopala previše otečeni, obavezno se obratite svom ginekologu.

Jedite “trudničke” obroke
Ne treba jesti za dvoje. Nije važna količina hrane, koliko ono što se unosi u organizam. Smanjite unos tzv. praznih kalorija (slatkiši, sladoled, šlag…), a povećajte unos vitamina. Pijte dovoljno tečnosti.

Sačuvajte zdrave zube
Veliki broj trudnica ima problem sa zubima. U ovom periodu desni su osetljive, a bakterijama je širom otvoren put. Zbog toga je potrebno pojačati higijenu usta u trudnoći. Posle svakog obroka operite zube i redovno koristite zubni konac.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here