Početna Trudnoća Prehlada u trudnoći: Koje terapije su bezbedne?

Prehlada u trudnoći: Koje terapije su bezbedne?

Generalno pravilo o uzimanju lekova tokom trudnoće glasi: NEMOJTE! Ipak, u određenim situacijama neophodna je njihova primena. Upućujemo vas u to koja su farmakološka sredstva bezbedna za bebu, a koja nisu…

prehlada u trudnoci

ANALGETICI

Pod uslovom da ne prekoračite propisanu dozu, upotreba paracetamola u trudnoći smatra se bezbednom. Ipak, trudite se da što ređe i što manje koristite ovo sredstvo lečenja. Rezultati nedavno urađene naučne studije u Britaniji sugerišu da česta upotreba paracetamola u poodmakloj trudnoći može povećati rizik od pojave astme kod dece.

Ibuprofen (brufen) i kodein treba izbegavati u trećem tromesečju trudnoće jer smanjuju cirkulaciju krvi bebe. Obe vrste analgetika mogu odložiti porođaj.

Aspirin takođe treba izbegavati jer razređuje krv i negativno utiče na bebu. Možete ga uzimati samo ako je lekar propisao njegovu upotrebu.

LEKOVI U SLOBODNOJ PRODAJI

Upotreba priručnih sredstava lečenja nije uvek bezbedna u trudnoći. Ona obično sadrže efedrin, kodein, alkohol, kofein, sodu bikarbonu – supstance koje se ne smatraju bezbednim za plod. Zato je veoma važno da se posavetujete s lekarom ili apotekarom pre upotrebe bilo kojeg leka koji se može kupiti u slobodnoj prodaji.

ANTIOBIOTICI

Brojne vrste antibiotika nisu bezbedne za upotrebu u trudnoći. Tetraciklin, eritromicin, streptomicin i kvinolon treba izbegavati jer mogu uzrokovati brojne štetne posledice po plod. Štetne posledice penicilina i amoksicilina, koji se često propisuju kao terapija u trudnoći, nisu poznate.

VITAMINI I MINERALI

Uzimajte samo one koji su namenjeni trudnicama, jer velike doze određenih vitamina (vitamin A) nisu preporučljive u ovom stanju. Najbolje je da ove preparate uzimate prema preporuci lekara.

BILJNI LEKOVI

Iako se radi o prirodnim sredstvima, određeni preparati iz ove kategorije mogu biti vrlo snažnog dejstva, čak i toksični. Biljke kao što su kamfor, ženšen, muskatni oraščić i tuja treba potpuno izbegavati jer mogu uzrokovati kontrakcije materice i pobačaj.

Pre uzimanja bilo kakvog biljnog preparata obavezno se posavetujte sa svojim lekarom ili poznavaocem bilja koji je kvalifikovan za to. Ipak, upotreba začinskog bilja u ishrani potpuno je bezbedna.

ESENCIJALNA ULJA

Iako su određene vrste ulja koje se koriste u aromaterapiji bezbedne, brojne biljke u formi esencijalnih ulja (koja se koriste za masažu) mogu izazvati kontrakcije. Ukoliko odlazite kod aromoterapeuta, veoma je važno da ga obavestite da ste trudni da bi on znao koje ulje ne sme koristiti prilikom masaže. Ukoliko sami kupujete aromatična ulja, najbolje je da se posavetujete s lekarom ili nekim drugim kvalifikovanim licem.

HOMEOPATSKI LEKOVI

Ne postoji naučni dokaz o tome da homeopatska sredstva, koja se koriste u trudnoći kao i prilikom porođaja, negativno deluju na bebu i majku. Naravno, kao i u slučaju svih pomenutih lekova, uvek je najvažnije da se pre upotrebe bilo kojeg leka ili preparata posavetujete s lekarom ili, u ovom slučaju, kvalifikovanim homeopatom.

Autor: M. Jurišić, Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here