Početna Trudnoća Pozitivne vs. negativne: Emocije koje će vas zadesiti tokom trudnoće

Pozitivne vs. negativne: Emocije koje će vas zadesiti tokom trudnoće

Iako je svaka trudnoća priča za sebe, određene promene su, ipak, tipične kod svih budućih majki. Pomoći ćemo vam da prihvatite ono što vam se dešava i da doživite trudnoću kao pozitivno iskustvo…

emocije u trudnoci

Prvo tromesečje

U prva tri meseca trudnoće emocije su prilično nestabilne, a depresivnost bez očiglednog razloga prilično je česta pojava. Eksperti veruju da su promene rapoloženja uzrokovane promenom nivoa hormona u trudnoći (estrogen i progesteron igraju glavnu ulogu u ovom periodu).

Raspon emocija kreće se od euforičnosti do dubokog očaja, a plačljivost, i to bez jasnog povoda ili razloga, sasvim je uobičajena pojava za većinu trudnica. Razumljivo, ova situacija nije laka za supruga, i često izaziva njegovu zbunjenost i osećaj bespomoćnosti.

Neretko, partner, ne znajući kako da reaguje, pokušava da ignoriše suze, i nagle promene raspoloženja kod svoje supruge. A budući da je trudnicama potrebna naročita pažnja i mnogo emotivne podrške, ovakva situacija može da uzrokuje nerazumevanje, nepotrebne razmirice i udaljavanje partnera. Zato je izuzetno važno da oba partnera shvate da su pomenute promene u trudnoći apsolutno normalne i da su, iako neminovno uzrokuju stres, samo privremene.

Drugo tromesečje

Ovaj period obično je najmirniji. Jutarnje mučnine su prestale, a rizik od pobajača je manji. Trenutak koji definitivno obeležava drugo tromesečje su prvi bebini pokreti – tokom 20. nedelje trudnoće – što je i prelomni trenutak za većinu budućih majki. Budući da ovi pokreti znače da je beba “postala” stvarna osoba, sve trudnice osećaju veliko uzbuđenje, čak ako su im do tada osećanja bila pomešana u pogledu trudnoće.

U ovom periodu, većina žena iskusi priliv energije, bolje se osećaju nego u prethodna tri meseca, a stomak im postaje uočljiviji. Takođe, ovo je trenutak u kojem se pojačava interesovanje za dalji tok trudnoće, kao i za porođaj. Sada je i pravo vreme za polazak u školu za trudnice.

Treće tromesečje

U ovom periodu trudnoće kod većine budućih majki prepliću se osećanja velikog ponosa sa strepnjom od porođaja i zabrinutošću od svega što bebu čeka kada dođe na svet. Veliki stomak sve češće izaziva blagonaklone osmehe ljudi iz okoline, kao i naglašenu predusretljivost na ulici, u autobusu, u punoj čekaonici u ambulanti, ili u redu na blagajni.

Tokom završnih nedelja trudnoće, većina trudnica oseća pojačan strah i anksioznost, kao i fizička ograničenja. Nesanica nije retka pojava zbog teškoća da se pronađe udoban položaj u postelji. U ovom periodu često se javljaju lažne kontrakcije, a i položaj bebe u materici može da uzrokuje fizičku nelagodu kod trudnice.

Osim toga, ponovo se javlja naglašena emotivnost, pa i pažnja i nežnosti partnera treba da budu izraženije. Finalne nedelje trudnoće istovremeno obeležavaju veliko nestrpljenje da se sve okonča, ali i velika zabrinutost zbog toka porođaja, kao i za promene koje će beba izazivati u bračnom životu i njen uticaj na mlađeg brata ili sestru.

U svakom slučaju, u poslednjem mesecu trudnoće, razmišljanja o zdravlju i razvoju deteta dve su najvažnije preokupacije budućih majki.

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here