Početna Trudnoća Porođaj Postporođajnu depresiju je moguće predvideti

Postporođajnu depresiju je moguće predvideti

Dobre vesti za sve trudnice koje strahuju od postporođajne depresije dolaze nam iz Kalifornije. Saznajte o čemu je reč…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Najnovije istrazivanje pokazalo je da nivo jednog od hormona stresa koji ispušta posteljica može predvideti rizik za razvoj postoporodjajne depresije.

– Žene koje pre porođaja imaju visok nivo ovih hormona imaju veće šanse da pate od postporodjajne depresije – kaze koautorka studije Laura Glin, psiholog s Cepmen univerziteta u Kaliforniji.

Posteljica, koja je unutar materice i osigurava bebi ishranu, proizvodi različite količine takozvanog oslobađajućeg hormona kortikotropina (pCRH) tokom trudnoće. Nedugo nakon porođaja dolazi do naglog porasta. Naučnici veruju da hormon ima važnu ulogu kad se žena porodi.

Žene koje rode prevremeno imaju viši nivo pCRH-a od onih koje rode u terminu. Da bi razumeli kako je nivo pCRH povezana s postporođajnom depresijom, naučnici su merili nivo hormona u krvi kod 170 trudnica u 15, 19, 25, 31. i 36. nedelji trudnoce. Odredili su nivo depresije na tri i šest meseci nakon porođaja.

zene koje su sredinom trudnoce (u 25. nedelji) imale visok nivo pCRH imale su vece šanse da padnu u postporodjajnu depresiju tri meseca nakon porodjaja. Medjutim, naucnici nisu pronašli povezanost izmedju pCRH nivoa i depresije koja se pojavljuje nakon šest meseci.

Rezultati istraživanja mogli bi pomoći kod ranog prepoznavanja žena koje su u opasnosti od postporođajne depresije, a lekari u tom slučaju mogu na vreme da intervenišu. Naime, ženama koje se bore sa depresijom i novom ulogom majke može biti teško da potraže stručnu pomoć. Srećom, ranije otkrivanje mogućnosti pojave depresije moglo bi pomoći lekarima da reaguju. Osim toga, rano otkrivanje rizika je važno i zbog toga što postporođajna depresija može da ima trajne posledice.

– Ne samo da majka boluje, već ce njena depresija uticati na razvoj deteta i ostaviti prilično dubok trag – kaže Glin.

Naučnica je izjavila kako nije sigurna zašto visok nivo pCRH može predvideti rizik od depresije, ali pretpostavlja da je to zato što hormonalnom sistemu kod nekih žena treba više vremena da se vrati u stanje pre trudnoće. Rezultati istraživanja su pokazali i da postporođajna depresija koja se javlja ubrzo nakon porođaja može imati drugačije uzroke od depresije koja se pojavljuje kasnije.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here