Početna Trudnoća Porođaj Kako prebroditi bebi bluz?

Kako prebroditi bebi bluz?

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Razlika između tuge i depresije
Bebi bluz se često pogrešno poistovećuje s postpartum depresijom, koja predstavlja mnogo ozbiljnije psihičko stanje. Ukoliko primetite da osećanja nezadovoljstva, straha i ranjivosti, nastala nekoliko dana posle porođaja, ne prolaze ni nakon dve nedelje, možda bi trebalo da potražite pomoć stručnjaka, jer postoji opasnost da patite od postporođajne depresije. Smatra se da svaka deseta porodilja proživljava ovo teško stanje, i to ne uvek odmah nakon porođaja. Naime, to vas može zadesiti i kasnije, tokom prve godine detetovog života. Znakovi koji ukazuju na ovu vrstu depresije mnogo su ozbiljniji od simptoma bebi bluza. Karakterišu je manjak energije, naizgled bezrazložna razdražljivost, osećaj nemoći, ubrzano lupanje srca, glavobolja, nedostatak apetita, preterana briga, ili pak manjak interesovanja za bebu, osećaj krivice i nedovoljne ljubavi prema bebi, nezainteresovanost za seks i strah od povređivanja deteta. Ukoliko se žena ne obrati lekaru, ovo stanje može potrajati i godinu dana, a moguće su i ozbiljnije posledice. U mnogo slučajeva, osim podrške bliskih ljudi i psihijatra, neophodna je i medikamentozna terapija.

PROČITAJTE I… Baby blues, postporođajna depresija ili psihoza: Koja je razlika?

Može li se sprečiti
Sve trudnice i porodilje prolaze kroz burne hormonalne promene, ali se bebi bluz ipak ne dešava svima. Verovatno je mentalni sklop od presudnog značaja za nastanak takvog stanja, ali na to se, bar u kratkom roku, ne može uticati. Ipak, naši saveti mogu vam biti od pomoći u prevenciji i savlađivanju postporođajne tuge. Vodite računa o pravilnoj ishrani u trudnoći i ne dozvolite da hrana preuzme kontrolu nad vama – prekomerna telesna težina i nezadovoljstvo sopstvenim izgledom sigurno vam neće biti dobri saveznici u novonastaloj situaciji.

Pokušajte da se što bolje organizujete kako biste imali dovoljno sna. Podelite obaveze s partnerom – ne morate noću vi uvek ustajati iz kreveta, neka vam on donese bebu na podoj i kasnije je vrati u krevetac. Odremajte povremeno i po danu, u vreme kad spava i vaša beba. Pozovite drugaricu da vam pravi društvo, a ukoliko ste se oporavili od porođaja, možete s prijateljicama otići na kafu, a bebu ostaviti s bakom, dedom, tatom…

Ne postavljajte sebi visoke ciljeve. Potpuno je normalno da vam kuća ne bude u savršenom redu, da se veš za pranje nagomilao, da je sudoper pun sudova… Zvučaće egoistično, ali budite sebi na prvom mestu, jer kad je vama dobro, bebi i celoj porodici biće još bolje!

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here