Početna Trudnoća Porođaj Kako izgleda oporavak posle carskog reza?

Kako izgleda oporavak posle carskog reza?

Dajte sebi vremena i osluškujte želje svog tela i uskladite ih sa savetima ginekologa

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Carski rez je operacija koja sa sobom donosi između ostalog i duži oporavak. Vaginalni porođaj koji takođe donosi određene traume tkiva porođajnog kanala je prirodan i na njega je telo porodilje spremno.

S obzirom na to da se svaka žena oporavlja svojim tempom i posle vaginalnog porođaja, tako će biti i sa ženama nakon carskog reza. Možda ćete biti među onim sretnicama koje će vrlo brzo zaboraviti na bol i baviti se detetom bez tuđe pomoći. No, moguće je da ćete na taj trenutak ipak morati i malo duže pričekati i potražiti pomoć porodice prvih nekoliko sedmica.

Ožiljak će biti primetan, ali s obzirom na poziciju reza, nije vidljiv ni kad nosite dvodelni kupaći kostim. Prosek oporavka je šest sedmica, baš kao i nakon vaginalnog porođaja. Tada možete planirati i prvi posleporođajni ginekološki pregled. Da bi se telo potpuno oporavilo, biće potrebno i nekoliko meseci.

U bolnici će vas upozoriti da ne dižete teške predmete (do godinu dana nakon operacije), ali ni dete sve dok rana dobro ne zaraste i dok ne prestanete osećati bolove. Telo će vam samo signalizirati ako preterate. Ubrzo ćete primetiti da osećate bol kad kašljete, smejte se, duvate nos, što je potpuno logično jer se u tim slučajevima aktiviraju trbušni mišići.

Polne odnose možete planirati nakon 6-8 sedmica od carskog reza, uz uslov da nije bilo komplikacija. Prvi bi odnosi mogli biti neugodni zbog suvoće vagine, što je uobičajeno u razdoblju dojenja, a moguć je i slabiji seksualni nagon kao posledica drugačijeg lučenja hormona. Dajte sebi vremena i osluškujte želje svog tela i uskladite ih sa savetima ginekologa.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here