Početna Trudnoća Porođaj Izborite se sa bolovima nakon porođaja

Izborite se sa bolovima nakon porođaja

Bolovi su očekivana pojava neposredno nakon porođaja, naročito ako su vas šili zbog pucanja međice ili epiziotomije (sečenje međice). Hemoroidi su, takođe, česta pojava nakon porođaja i uzrokuju bol naročito prilikom pražnjenja creva i sedenja. Oni će se vremenom povući, a postoje i mnogi načini da do tada ublažite tegobe.

bolovi

Ukoliko vam sedenje uzrokuje bol, onda je najbolje da ga “amortizujete” tako što ćete sedeti na jastuku.

Ako osećate peckanje prilikom uriniranja, polivajte se toplom vodom dok to radite. A ako vas plaši prvo vršenje velike nužde nakon porođaja, samo se opustite. Uopšte nije tako bolno ni strašno kao što očekujete!

Ukoliko primetite bilo kakve promene na rani ili hemoroidima (pojačano krvarenje ili flisovanje rane), obavezno to spomenite patronažnoj sestri ili lekaru.

Ojačajte

Normalno je da su nakon porođaja vaši mišići dna karlice oslabljeni i da ne možete da zaustavite mlaz mokraće.

Čak i ako imate šavove na međici, vežbe za jačanje mišića dna karlice su prioritet, jer podstiču krvotok i ubrzavaju zarastanje rane. Uradite najmanje deset ovih vežbi dnevno: sporo zatežite karlične mišiće povlačeći ih nagore, koliko god možete. Držite ih u tom položaju deset sekundi.

Budite strpljivi

Pojava krvarenja (poznatog pod nazivom lohije) oko šest nedelja nakon porođaja sasvim je normalna pojava. Na početku će to biti obilnije krvarenje, najčešće uz ugruške, a onda će se pretvoriti u žutosmeđi, sluzav iscedak.

Pripremite se: nosite higijenske uloške ili higijenske gaćice, prvih nekoliko dana nakon porođaja, kada je krvarenje najobilnije. Razumljivo, često menjajte uloške, a kada krvarenje postane slabije, počnite da nosite pamučne gaćice.

Bolovi u stomaku

Bolovi u donjem delu stomaka, koji nalikuju porođajnim kontrakcijama (mada su slabiji), posledica su vraćanja materice u pređašnju veličinu. Ovi bolovi mogu da budu naročito neugodni tokom nekoliko prvih podoja, ali ubrzo će početi da slabe i potpuno nestati već nakon nekoliko dana.

Kada osetite kontrakcije, dišite duboko, baš kao što ste to činili tokom porođaja (i učili u školi za trudnice). To će pomoći da bolovi popuste. Paracetamol takođe može da ublaži bolove, ali nemojte da prekoračite preporučenu dozu.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here