Početna Trudnoća Porođaj Da li biste se odlučile za porođaj pod hipnozom?

Da li biste se odlučile za porođaj pod hipnozom?

Stanje hipnoze je potpuno prirodno stanje uma i svi u njega zapadamo najmanje dva puta dnevno. Onaj trenutak magnovenja, između spavanja i buđenja, kada smo polusvesni stvari koje se dešavaju oko nas. Hipnoza u modernoj medicini, i životu uopšte, ima široku primenu, a sve češće se primenjuje i na porodilje.

hipnoza

Žene u mnogim zemljama širom sveta porađaju se bez drame i vrištanja. Prednosti hipnoze tokom porođaja gotovo da su nesagledive. Medicinska istraživanja su dokazala da porođajna hipnoza sa sobom nosi mnoge prednosti:

  • Brži porođaj
  • Efikasniji porođaj
  • Manje bola
  • Manje dodatnih intervencija
  • Opuštena i zdrava beba
  • Brži oporavak majke
  • Smanjena mogućnost pojave postnatalne depresije
  • Kvalitetnije dojenje

Kako, dakle, hipnoza pomaže pri porođaju?

1. Relaksacija

Stanje hipnoze je veoma opuštajuće i za duh i za telo. U tom stanju opušta se čitavo telo, zajedno sa krvnim sudovima. Dilaticija krvnih sudova obezbeđuje bolji protok krvi kroz celo telo, a posebno u materici.

2. Efikasniji porođaj

Tokom porođaja, opušteno telo obezbeđuje da se krv preusmerava na matericu, sa ciljem da kontrakcije budu efikasnije, a sam proces rađanja protekne jednostavnije i brže.  Opušteni um i telo materici obezbeđuju neophodan dotok krvi, a dobra cirkulacija podrazumeva i bolje postnatalno snabdevanje mlekom.

3. Umiruje emocije

Hipnoterapija umnogome ublažava stres i anksioznost. Ovo olakšanje obezbeđuje smireniji porođaj, a blagotvorno deluje i na psihičko stanje majke u postnatalnom periodu.

4. Obuzdavanje straha

Strah je glavni pojedinačni faktor koji bi trebalo menjati tokom porođaja. Strah otežava porođaj, smanjuje protok krvi i pojačava percepciju bola. Stanje straha proizvodi vrzino kolo strah-tenzija-bol, gde strah stvara napetost, napetost prouzrokuje bol, koji potom stvara još veći strah i tako u nedogled. Ukoliko prevaziđete strah, značajno ste pomogli svom telo da odradi što je prirodno, te porodite bebu udobno i lako.

5. Oslobađanje od stresa

Kada smo pod stresom ili u strahu, naš mozak u krvotok ispušta adrenalin i druge hormone. Krv jurne u ruke i noge, koje su spremne za borbu i bežanje, a sve se to događa na uštrb krvi iz materice, koja je za kontrakcije neophodna. Ukoliko ne postoji dovoljan priliv krvi u matericu, ona se kontrakuje manje efikasno i sporije, a takođe i protok krvi do deteta može biti poremećen, što nikako nije poželjno. I ostali krvni sudovi se mogu suziti, što ponovo onemogućava matericu da pravilno funkcioniše. Kada hipnozom uklonite faktor stresa iz porođajnog procesa, ceo postupak se obavi brže, opuštenije i sa minimalno rizika po zdravlje deteta.

6. Opuštenije dete

Napeta majka ispušta hormone stresa, adrenalin i kortizol u krvotok. Takvo stanje kao rezultat može proizvesti i stresnije dete. Ipak, bebe po svojoj prirodi mogu da izdrže višečasovne porođaje, a „opušteno“ dete uglavnom i u kasnijem životu bude uspešnije.

7. Postoporođajni oporavak

Opuštena majka će imati dobar protok krvi kroz celo telo. Dobar protok obezbeđuje brži oporavak mekog tkiva i bolje snabdevanje mlekom. Stres dokazano ima negativan uticaj na proizvodnju mleka, pa je opuštena majka od starta u prednosti.

Hipnoza tokom porođaja omogućava majci da ostane smirena, protok krvi se poboljšava, a porođaj protiče mnogo lagodnije. Opušteni um i telo porodilji pružaju pozitivan osećaj da sve drži pod kontrolom.

Kako se ovakvo stanje postiže?

Hipnoterapeut će vam prvo pomoći da se suočite sa svojim strahovima. Ukoliko imate negativan stav o porođaju na njemu se mora ozbiljno poraditi, a pozitivno razmišljanje treba da nadvlada strah. Žensko telo je predodređeno za porođaj, ono se prirodno otvara i dopušta bebi da izađe napolje, dok mozak instinktivno oslobađa endorfin koji olakšava bolove. Napetost porodilje ometa taj prirodni proces, a i sam osećaj bola je mnogo intenzivniji.

Žene koje su isprobale porođajnu hipnozu gotovo bez izuzetaka imaju samo pozitivna iskustva, koja se nastavljaju i u postporođajnom periodu. Hipnotički trans je potpuno prirodno stanje i trudnica u njega uglavnom instinktivno i sa lakoćom utone.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here