Početna Trudnoća Porođaj 5 koraka do dobrog seksa nakon porođaja

5 koraka do dobrog seksa nakon porođaja

Da se razumemo, sasvim je normalno da u ovom periodu ne osećate potrebu za intimnim odnosom i nema razloga da se zbog toga osećate krivom. Da biste ponovo osetili strast prema partneru, neophodno je da prođe neko vreme, što je takođe pitanje individualnog doživljaja. Ono što vam predstoji jeste prihvatanje životnih promena koje ste doživeli. Dakle, nemojte da brinete. Uz partnerovu pomoć, ponovo ćete otkriti zadovoljstvo u seksu!

seks posle porodjaja

1. KORAK: Dajte sebi vremena da se potpuno oporavite

Pre porođaja verovatno niste ni slutili koliko ljubav prema bebi može biti snažna, niti da ćete osećati toliku potrebu da se prilagodite svim njenim potrebama. A to zaista zahteva potpunu mobilizaciju svih vaših kapaciteta. Zato vam je potrebno određeno vreme da ponovo uspostavite ličnu ravnotežu i odmorite se. Da biste to ostvarili, zatražite pomoć:

Ako dojite, zamolite rođaku ili prijateljicu da pazi na bebu dok vi odremate između podoja.
Ako hranite bebu na flašicu, pripremite obrok tako da neko drugi može da nahrani bebu.
Podelite sa partnerom obavezu noćnog ustajanja zbog bebe.

2. KORAK: Suočite se sa svojim strahovima

Ukoliko vam je tokom porođaja urađena epiziotomija, strah da će seksualni odnos biti bolan sasvim je opravdan. Obično je potrebno da prođe mesec-dva da rana poptuno zaraste i odnos ne bude bolan. S druge strane, ako ste se porodili carskim rezom, oporavak će biti nešto duži. Prvih nedelja nakon porođaja, moguća je i pojava dispareunije (bolan odnos, najčešće zbog izostanka vaginalne lubrikacije). Ovaj problem najčešće se rešava primenom lubrikanta ili antibiotskom terapijom.

Osim bola, koji će se ipak povući, mogu da se pojave i neki drugi strahovi koji će vas odvratiti od seksa: bojazan od toga da će hirurški šavovi popucati, da će partner izgubiti seksualnu želju zbog vašeg izmenjenog izgleda, da će se beba probuditi… Te vrste strahova sasvim su normalna pojava. Otvoreni razgovor sa partnerom o svemu što vas brine i plaši može dosta da pomogne. Zaista je veoma važno da održite blizak odnos i da, nastavljajući da komunicirate, postepeno prebrodite probleme. Takođe, nastavite da razmenjujete nežnosti i druge oblike fizičkog zadovoljstva dok ne budete spremni za penetrativni seks. Ako vaš partner poželi seks pre nego što budete spremni da odgovorite na njegovu želju, objasnite mu zbog čega je to trenutno nemoguće. Održavanje bliskog kontakta sa novopečenim tatom vrlo je važno i zbog toga da se on ne bi osećao odbačenim! Drugi važan korak koji morate da preduzmete, jeste da prihvatite neminovne promene u izgledu vašeg tela…

3. KORAK: Upoznajte vaše “novo” telo

Morate da znate da su trudnoća i porođaj veliki šok za vaše telo. Zato je potrebno da prođe dosta vremena da se vaše telo vrati “u normalu”, naročito ako dojite. Iako je sve individualano, postoji opšte pravilo da je posle devet meseci trudnoće potrebno još devet meseci kako bi se telo vratilo u pređašnje stanje.

Za početak, počnite da radite Kegelove vežbe za jačanje mišića karličnog dna. Ove vežbe su od velikog značaja, jer jačajući pomenute mišiće smanjujete rizik od inkontinencije i prolapsa (spuštanja vagine). Takođe, korisne su za poboljšanje seksualnog života, jer omogućavaju zatezanje vagine i pojačavaju osećanje užitka.

Da podsetimo: Kegelove vežbe aktiviraju mišiće koji učestvuju u procesu uriniranja, a princip po kojem se izvode veoma je jednostavan. Dakle, zategnite mišiće kao da želite da prekinete mlaz urina, zadržite stisak deset sekundi, a potom ih opustite. Ponovite vežbu deset puta, tri puta dnevno. Ove vežbe su potpuno “neprimetne” za okolinu, što omogućava da vežbate gde god da se nalazite: u redu u radnji, na klupi u parku, dok perete zube, u liftu… Efeketi vežbi primetni su već nakon nekoliko nedelja.

Naredni korak podrazumeva skidanje trudničkih kilograma, zatezanje stomačnih mišića i povratak energije. To ćete postići ako se budete zdravo i uravnoteženo hranili i postepeno povratili stari tempo fizičkih aktivnosti. Da biste to što pre postgili, okrenite stranicu i počnite.

4. KORAK: Razgraničite ulogu žene i majke

Uprkos svoj sreći i zadovoljstvu koje vam materinstvo donosi, neophodno je da izađete iz ove faze nerazdvojivosti. To je važno iz dva razloga: da biste detetu pružili mogućnst da se osamostali, ali i da biste povratili ulogu žene i supruge, te dozvolili partneru da nađe svoje mesto u novoj porodičnoj situaciji. Što se tiče njegove uloge tate, on treba da bude potpuno uključen u brigu o bebi – a ne samo da vam asistira. Pustite ga da menja pelene, kupa bebu, hrani je, uspavljuje, dok se vi odmarate. Takođe, provedite vreme samo sa partnerom – izađite, a bebu prepustite brizi osobe u koju imate poverenja. Iako će vam to prvih nekoliko puta biti prilično teško da uradite, ipak je vredno truda.

5. KORAK: Vratite strast u spavaću sobu

Povratak starom seksualnom životu nakon porođaja je poput buđenja iz dubokog i dugog sna – to se radi postupno i nežno. Osim toga, ne smete da osećate krivicu niti pritisak. Naravno, ne možete zabraniti suprugu da vas fizički želi, ali istovremeno ne treba da osećate obavezu da udovoljite njegovoj želji odmah nakon porođaja. Ulažite energiju u emotivan odnos između vas i vašeg partnera. Pokušajte da otkrijete neke njegove nove osobine i razmenjujte nežnosti dok ne osetite želju da pređete na drugi nivo. U toj igri emocija i intimnosti pomoći će vam i razmenjivanje erotskih reči, verbalnih nagoveštaja seksualnog života koji ste vodili i kojem ćete se uskoro vratiti.

Premda se mišljenja stručnjaka o povratku seksualnom životu razlikuju – neki sugerišu da se strast i želja za seksom ne bude čekanjem, već se stimulišu fizičkim kontaktom, dok drugi smatraju da je treba postupno i suptilno aktivirati – sve je, ipak, individualno. Svaka žena najbolje oseća i zna kada je spremna za seks.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here