Početna Trudnoća Korisni saveti Zašto bi trudnice trebalo da spavaju na levom boku?

Zašto bi trudnice trebalo da spavaju na levom boku?

Za kasnije faze trudnoće postoji jedan uobičajeni savet: Zaboravite kako ste navikli da spavate pre trudnoće i naučite da spavate na levom boku. Međutim, zašto je to tako?

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako prenosi dr. Linda Burke-Galloway, autor popularne knjige “The Smart Mother’s Guide to a Better Pregnancy”, preporuka za spavanje na levoj strani ima veze sa načinom na koji funkcioniše naš krvotok. Naši organi i tkivo imaju potrebu za kiseonikom kako bi funkcionisali. „Bez kiseonika oni umiru” – objašnjava dr. Burke.

Oslabljena krv vraća se u srce iz donjeg dela našeg tela kroz veliku krvnu žilu zvanom Inferior Vena Cava (IVC) koja se nalazi u blizini kičme. Ali, kako beba raste, materica se širi i može pritisnuti IVC žilu i na taj način smanjiti količinu krvi koja teče kroz nju.

“Kada materica pritisne IVC i smanji srčane otkucaje, žena može osećati vrtoglavicu. Snabdevanje krvi kiseonikom kako trudnice tako i bebe se smanjuje“ – kaže dr. Burke, i dodaje – „Srce može ispumpati ono što dolazi u njega, pa ako manje krvi dolazi u srce znači da manje krvi i izlazi iz srca, a pacijent se oseća slabo.”

Kada trudnica u kasnoj trudnoći spava na levoj strani, materica se nalazi nasuprot aorte, i pritišće aortu, a ne IVC. Aorta, koja dovodi kiseonikom obogaćenu krv iz srca u druge organe, ima deblje zidove nego IVC i bolje može izdržati pritisak materice.

Medicinska istraživanja nisu dokazala da spavanje na levoj strani smanjuje rizik od mrtvorođenja, ali je opšte poznato da povećava protok krvi i hranjivih supstanci do bebe koja raste, tvrde medicinski stručnjaci.

Ako trudnica nije takozvani “bočni spavač”, u početku, prilikom pokušaja da ostane na levoj strani može se osećati čudno. Spavanje na desnoj strani je takođe normalno jer većina osoba menja položaj tela i nekoliko puta u toku noći, a spavanje na leđima je položaj koji potencijalno može naneti najviše štete.

Kako ukazuje Američka organizacija za trudnice, pored smanjenja krvnog pritiska i smanjenja protoka krvi za majku i bebu, spavanje na leđima tokom trudnoće može prouzrokovati bolove u leđima, probleme sa disanjem i probavnim sistemom, te uzrokovati hemoroide.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here