Početna Trudnoća Korisni saveti Super-saveti za odabir trudničke garderobe

Super-saveti za odabir trudničke garderobe

Dobijanje na težini tokom trudnoće je neizbežno, kao i promena izgleda tela, pa trudnice ne retko padaju u blagu depresiju. Dosadašnja garedroba postaje pretesna i neadekvatna a o ono malo stvarčica u koje možete da uđete stoji vam očajno. Na našem tržištu ponuda garderobe za trudnice je veoma skromna i retko je u vezi sa modnim trendovima. Ali ništa od toga ne treba da vas obeshrabri jer nećete biti ogromni doveka.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Prilikom kupovine budite pametni i racionalni – ne uzimajte mnogo garderobe jer nećete te krpice nositi dugo. Obavezno probajte ono što planirate da kupite i gledajte da to bude udobno, komotno i da ima još mesta za stomak. Oblačite se slojevito, garderobu koju možete redom da skidate jer vam se može desiti da vam najednom postane jako toplo.

Nikako: Nemojte nositi stvari koje vas mogu stezati, poput uskih kaiševa, podvezica, sokni i čarapa.

Pročitajte i… Moda za trudnice i mame: Pončo – nezaobilazan modni detalj ove jeseni

Donji veš
Jako je važno da imate dobar grudnjak, koji može da se podešava, da bi u svakom momentu trudnoće mogao da adekvatno podržava grudi. Mora biti od prirodnog materijala i bretele treba da budu dovoljno široke da bi bile dovoljno jake i nosile grudi koje će biti sve veće.

Nekada postoji kombinacija grudnjaka koji može da se nosi tokom trudnoće, ali ima i mogućnost otvaranja prednjeg dela, kada bude krenulo sisanje, što je još praktičnije nego da kupujete grudnjak samo za trudnoću, pa onda opet i za dojenje.

Specijalne gaćice za trudnice isto treba da budu od prirodnog materijala, a uglavnom imaju i nešto jači prednji deo, koji istovremeno može i da malo podržava trbuh, tako da vam je u njima udobnije nego u običnim.

Cipele
Stopala su tokom trudnoće uglavnom malo veća nego pre nje, a kod nekih žena se nikada više ni ne vrate na prvobitnu veličinu, tako da je moguće da ćete morati da uzmete cipele koje su za broj veće.

Izbegavajte visoke štikle, što ne mora da znači da treba da idete samo u baletankama, šta više, i to može biti vrlo opterećujuće za kičmu – odlučite se za cipele sa petom srednje veličine, stabilnom, u kojima će vam biti i udobno i u kojima nećete gubiti ravnotežu. Nikako ne kupujte cipele na šniranje ili one koje se vezuju oko noge jer vam neće biti lako da ih obuvate čim vam stomak bude veći.

Čarape
Ako imate proširene vene obavezno nosite posebne čarape za trudnice koje imaju i tu namenu, a oblačite ih pre nego što ustanete iz kreveta. Nemojte kupovati sokne koje imaju jaku gumu nego samo komotne čarape.

Pantalone
Nema potrebe da nosite one ogromne pantalone na tregere – u ponudi mogu da se nađu sasvim pristojne pantalone za trudnice koje u predelu pojasa imaju dodatak za stomak. Na nekim je, čak, moguće podešavati pojas u skladu sa rastom stomaka.

Majice
Kada birate majice, tunike ili džempere birajte one koje se šire ispod grudi kako bi rastući stomak imao mesta. Možda ćete se raskrupnjati i u predelu grudnog koša i ramena pa izbegavajte da kupujete usku ili knap garderobu.

Istaknite ono što dobro izgleda – dekolte koji nikad do sad nije bio tako bujan, noge koje ne moraju da budu natečene, kosu koja je sjajna, bujna i lepršava… Ako ste trudni, ne morate da budete i neprivlačni.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here