Početna Trudnoća Korisni saveti Šta je fetalna ehokardiografija?

Šta je fetalna ehokardiografija?

Pogledajte kada se trudnicama preporučuje da urade ovaj pregled i šta se može otkriti…

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U kojoj nedelji trudnoće se radi?
Fetalna ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda tokom koje se uz pomoć ultrazvučnih talasa posmatra srce bebe u stomaku. Pomoću ove procedure moguća je preporođajna dijagnostika urođenih srčanih mana i anomalija. Procedura se radi posle 23. nedelje trudnoće.

Fetalna kardiografija srca pruža vrlo detaljnu procenu rada bebinog srca. Ona se radi kod specijaliste za fetalnu ehokardiografiju koji je obučen za korišćenje ultrazvuka za proučavanje strukture srca bebe.

Tokom pregleda, lekar gleda sve srčane strukture, pretkomore, komore, velike krvne sudove srca. Takođe, pregleda i pregrade unutar srca, položaj srca unutar grudnog koša i njegovu veličinu.

Kada je neophodno uraditi ovaj pregled?

Ponekad se na običnom ultrazvučnom pregledu otkrije abnormalan fetalni ritam srca ili neka druga srčana mana. Ako je jedna od tih abnormalnosti ili drugih faktora rizika otkrivena, vaš ginekolog će vam preporučiti fetalni ehokardiogram. Trudnice koje imaju povećan rizik od rađanja beba sa urođenim bolestima srca, trebalo da imaju detaljan fetalni ehokardiogram.

Koliko traje pregled i da li je opasan?
Pregled traje nešto duže od običnog ultrazvučnog pregleda, jer su neophodne detaljnije analize, ali ne iziskuje nikakve pripreme niti boravak u bolnici. Kao i bilo koji drugi ultrazvučni pregled, fetalna ehokardiografija ne predstavlja opasnost ni za majku ni za bebu.

Izvor: bebac.com, Đ.S.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here