Početna Trudnoća Korisni saveti Sita i zdrava trudnica – zdrava beba

Sita i zdrava trudnica – zdrava beba

U ginekologiji se gojaznost posmatra kao nosilac rizika za vreme začeća i u perinatologiji, periodu trudnoće, vantelesnoj oplodnji, kao i kod endokrinoloških problema. Gojazni ljudi izloženi su većem riziku od hiruške intervencije.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Gojaznost nosi rizik od pojave povišenog krvnog pritiska u trudnoći. U takvim stanjima, ukoliko se na vreme ne uoči problem i ne obezbedi terapija, dolazi do slabijeg napredovanja i stagnacije rasta ploda.

Takvim bebama se prati cirkulacija, kako nedostatak urednog protoka krvi ne bi smanjio kvalitet tkiva fetusa i organizam izložio hipoksiji (nedostatku kiseonika). Kod gojaznih osoba veći je i rizik za pojavu urinarnih i vaginalnih infekcija, kao i komplikacije porođaja.

Svaku trudnoću, pa i onu koja se smatra najzdravijom, redovno bi trebalo da prati ginekolog. Tako se na vreme, korak unapred, uočavaju promene koje savremena medicina može da prevaziđe. Iste promene, ukoliko ih ne zapaze trudnica ili lekar (kao što je gojaznost) kasnije mogu napredovati i dovesti do komplikacija i zdravstvenih problema kod žene, ali i poremetiti prirodni kapacitet ploda. Gojaznost u trudnoći nosi rizik od pojave gestacionog dijabetesa, kada je neophodno ishranu stabilizovati tako da vrednosti šećera ne opterećuju plod. Veoma je važno da majka ne oseća glad, jer je balans šećera veoma bitan i za nju i za plod. Ne treba zaboraviti da je trudnoća drugo stanje. A to znači da organi koji su nam uredno radili van trudnoće, nekada tokom trudnoće ne postižu zahtevani, zadati nivo. Veoma je važno da lekar na vreme uoči da u organizmu trudnice postoji predispozicija ili da je takav problem na pomolu. Ukoliko se uoče na vreme, moguće ih je rešiti korak pre nego što se manifestuju.

Zdrava trudnica – zdrava beba
Gojaznost nije uzrok problema samo tokom trudnoće, već to može biti i nakon porođaja. Sprečavanjem i pravovremenim otkrivanjem promene u organizmu žene, može se smanjiti morbiditet populacije i obezbediti zdravo društvo.
– Važno je napomenuti da se svaka promena u organizmu trudnice direktno odražava na zdravlje deteta. Kvalitet krvi majke, oksigenacija krvi (količina kiseonika u krvi), cirkulacija (od materice ka posteljici, pa kroz pupčanik do bebe), obezbeđuje plodu dotok hranjivih materija i kiseonika. To je važan aspekt koji se odnosi ne samo na rast i razvoj ploda već i na kvalitet tkiva dece. Važno je da dete rođenjem dobije genetski kapacitet koji nije oštećen problemima tokom trudnoće majke. Taj nivo pružanja medicinskog znanja i pomoći poznat je kao fetalno programiranje. Novorođena populacija dece na taj način nema predispozicije za pojavu gojaznosti, dijabetesa ili hipertenzije.

Ovim jednostavnim koracima, ranim prepoznavanjem postojećih problema, mogu se sprečiti bolesti. Multidisciplinarni tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Instituta za bolesti metabolizma u okviru Kliničkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz individualni pristup svakom pacijentu obezbeđuje rađanje zdravih beba, jer su upravo zdrava deca najvaće bogatstvo svakog društva.

Izvor: Yumama

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here