Početna Trudnoća Korisni saveti Saznajte! Da li je vaše auto-sedište bezbedno?

Saznajte! Da li je vaše auto-sedište bezbedno?

Najnovija istraživanja pokazuju da 93% roditelja izlaže svoju bebu riziku zbog nepravilne upotrebe dečjih sedišta za automobile.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Najčešća greška jeste nedovoljno zatezanje pojaseva, dok je gotovo polovina sedišta labavo pričvršćena. Više od jedne trećine njih nije postavljena pod odgovarajućim uglom. Ovo su koraci koje treba da preduzmete radi maksimalne bezbednosti svog deteta:
* Pažljivo pročitajte instrukcije za postavljanje i upotrebu sedišta. Ako vas bilo šta zbunjuje, obratite se zaposlenima u prodavnici u kojoj ste ga kupili.
* Proverite da li je sedište vozača ili suvozača dovoljno udaljeno od dečjeg. Ukoliko se oni dodiruju, to bi moglo sprečiti pravilnu funkciju sedišta mališana u slučaju sudara. Dakle, ako je potrebno, povucite vozačko ili suvozačko sedište napred. Trebalo bi da možete uvući dlan između prednjeg i dečjeg sedišta.
* Čvrsto zategnite pojaseve. Vaša beba je tako sićušna i nežna, ali pojasevi moraju biti dovoljno čvrsto zategnuti. Pojas preko ramena treba da bude zategnut toliko da ne možete da ga uhvatite između prstiju i savijete.
* Prilagođavajte položaj i veličinu sedišta, kao i dužinu pojaseva, fazama rasta svoje bebe.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here