Početna Trudnoća Korisni saveti Riba u trudnoći: Da, ali koja?

Riba u trudnoći: Da, ali koja?

Jedna od čestih nedoumica s kojom se susreću trudnice odnosi se na konzumaciju ribe i morskih plodova. Koju ribu izbegavati, a koju svakako uvrstiti u jelovnik tokom trudnoće? Zašto se ne preporučuje meso sabljarke i skuše? Da li je tuna sigurna? Ima li baš u svim ribama metil-žive koja je štetna za bebu?

riba u trudnoći

Dobre ribe za trudnice

Riba je namirnica koja ima niz pozitivnih efekata na zdravlje odraslih, dece i nerođenih beba, najviše zbog omega-3 masnih kiselina. Omega-3-masne kiseline neophodne su za rast i razvoj čoveka. Značajno smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova, od pojave astme i alergija, deluju protivupalno, pomažu razvoju mozga bebe u stomaku, poboljšavaju procese pamćenja i učenja i slično. Organizam ne može sam proizvesti ove dobre masnoće, pa ih možemo dobiti samo putem hrane, a najviše ih ima upravo u ribama. U trudnoći je često prisutan deficit unosa ovih masnih kiselina jer trudnice često ne konzumiraju plavu ribu koja je njihov bogati izvor zbog straha od potencijalnog unosa žive.

Trudnicama se preporučuje dva – tri obroka ribe nedeljno, uključujući sve vrste kuvane i pečene ribe, morskih plodova i konzervirane ribe. Odlična riba za trudnice je srdela, list, oslić i haringa. Te vrste su bogate vitaminom D, jodom i selenom, a svi su ti nutrijenti važni u trudnoći. Sigurna je uglavnom sva sitna riba poput srdelica, girica, papalina, oslić, škampi i mnoge druge vrste riba koje ne dosežu veliku masu tokom života.

Uticaj žive na razvoj bebe

Kako uopšte živa dospeva u ribu? Živa se raspršuje kroz industrijsko zagađenje. Tako raspršena pada iz zraka i akumulira se u rekama, morima i okeanima, te dospeva u sastav ribe. Metilna živa je vrlo toksični oblik žive koji se prenosi kroz morski prehrambeni lanac i završava u velikim ribama, koje potom dospevaju u šoping centre i na naše tanjire. Riba apsorbuje metil-živu kroz hranu, te tako metil-živa izgrađuje ribu. Ona se nakuplja u nekim vrstama više nego u drugim, u zavisnosti od toga šta riba jede, te tako količina ove supstamce varira od ribe do ribe.

Živa iz ribe koju trudnica pojede taloži se u njenom telu, a izlučuje tokom naredna tri meseca. Takođe, prolazi kroz posteljicu i može se naći u bebinoj krvi, i to u većoj koncentraciji nego u majčinoj. Bebin mozak je vrlo osetljiv na izloženost živi, a budući da se razvija tokom čitave trudnoće, izloženost živi je zabrinjavajuća u bilo kojem razdoblju trudnoće. U velikoj količini, živa može oštetiti živčani sistem, posebno kod dece i nerođenih beba. Male količine žive takođe mogu uticati na živčani sistem, rezultirajući teškoćama u razvoju.

Koju ribu svakako izbegavati u trudnoći?

Morski plodovi koji se ne preporučuju za vreme trudnoće i tokom dojenja su meso morskog psa, sabljarke i skuše jer oni sadrže visoke količine žive. Te ribe predstavljaju najveći rizik za trudnice. S obzirom na to da se živa zadržava u telu, bilo bi dobro izbegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite. Ribe koje nemaju toliko puno žive u sebi su škampe, losos, bakalar i som. A tuna? Nivo žive u tuni varira. Odresci od tune i manje konzervisane tune obično sadrže više žive od konzervirane light tune. Preporučuje se ograničavanje unosa tune na 170 grama nedeljno. Ili drugim rečima, tuna iz konzerve se može jesti najviše jedanom nedeljno.

Dimljena riba?

Dimljena riba i morski plodovi mogu se konzumirati tokom trudnoće samo ako su konzervirani. Međutim, konzumiranje dimljenih morskih plodova koji nisu konzervirani nikako se ne preporučuje ženama u trudnoći jer riba i morski plodovi mogu biti nosioci bakterije listerije koja može zaraziti trudnicu i uzrokovati bolest listeriozu, potencijalno opasno stanje u trudnoći. Osim toga, obrađivanje morske hrane podrazumeva dodavanje soli pa je sadržaj natrijuma u dimljenim morskim namirnicama izuzetno visok. Iz tog razloga bi trudnica mogla imati povećan krvni pritisak ili oticanje zbog prevelikog, nezdravog unosa soli.

Ostale mere opreza

Nemojte jesti istu vrstu riba ili školjki više od jednom nedeljno.

Izbegavajte sirovu ribu i školjke jer trudnice imaju slabiji imuni sistem, pa su osetljivije na trovanje hranom. Sirova riba i školjke mogu sadržavati listeriju, opasnu bakteriju za trudnice.

Kod spremanja ribe, zamrznite ribu u plastičnoj vrećici, ali je ne držite u zamrzivaču duže od šest meseci. Odmah upotrebite odleđenu ribu i nikad je ne zamrzavajte ponovo.

Posle rukovanja ribom odmah operite ruke, dasku za spremanje i pribor.

Ne kupujte dimljene morske plodove koji su bili u dodiru sa sirovom ribom u prodavnicama ili na pijacama, jer sirova riba može bakterijama zaraziti dimljenu ribu.

Izvor: žena.hr, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here