Početna Trudnoća Korisni saveti Promene tokom devet meseci: Pravila za zdravu trudnoću

Promene tokom devet meseci: Pravila za zdravu trudnoću

trudnica kod lekara

Ako se održava na pravi način, trudnoća može da bude jedan od najlepših perioda u životu svake žene. Buduća majka bi na svoj gradivitet trebalo da gleda kao na blagosloveno stanje, a na prateće simptome kao na nešto što neminovno ide uz rast i razvoj ploda.

– Trudnoća je zdravlje, jer samo zdrava žena ostaje trudna. Zato niko ne bi trebalo da je doživljava kao drugačiju i bolesnu osobu, a pogotovo ne ona sama. Potpuno je pogrešno za trudnicu govoriti da je pacijentkinja, ukoliko zaista nema opravdanih razloga za to. Njeno stanje je utoliko drugo i drugačije, jer svakoga dana oseća neki simptom koji prati razvoj ploda, što je apsolutno normalno. Rečenice “nemoj da se farbaš i depiliraš, nemoj da ustaješ i jedi za dvoje” su nepotrebne i prevaziđene – smatra ginekolog akušer dr Mima Fazlagić, objašnjavajući šta određene faze trudnoće karakteriše i kakve sve promene žena doživljava tokom devet meseci.

Prvo tromesečje – Stvaranje života
– Promene se dešavaju od trenutka začeća, pa sve do rađanja. U prva tri meseca, kada se formiraju svi organi i čula, plod je dugačak 60 milimetara i težak 60 grama. Za ženu je tada važno da se dobro psihički spremi za dalji tok trudnoće i sve promene koje će se tek dešavati. Potrebno je napraviti i plan uravnotežene ishrane. Ako to uradi na valjan način, unosiće sve potrebne hranljive materije za nju i bebu, ostaće do kraja vitka trudnica, a nakon porođaja će sa lakoćom moći da vrati svoju prvobitnu težinu. Poželjno je da se u blagoslovenom stanju ne prekorači više od 11 kilograma u odnosu na uobičajenu težinu.

Šta još buduća majka treba da čini za svoje, a i zdravlje bebe?
– Od početka trudnoće mora da ostane fizički aktivna. Već obična šetnja reguliše povišeni krvni pritisak, koji često prati trudnoću. Takođe, čaj od đumbira i kamilice pomaže pomaže prilikom pojave mučnine, pojačanog lučenja pljuvačke i povraćanja, najčešćih pratećih simptoma. U ranom periodu trudnoće, zdrava ishrana bogata integralnim hlebom, suvim grožđem, zelenim povrćem je od izuzetne važnosti. Ali, i manji i češći obroci sa dosta tečnosti, uz obavezno odmaranje.

Koji od navedenih simptoma trudnice najteže podnose?
– Povraćanje, koje je prisutno kod prilično velikog broja žena. Ukoliko je ono stalno i iscrpljujuće, preti opasnost da trudnica upadne u neku vrstu depresije i izolovanosti. Da bi se ovakva situacija izbegla, stručnjaci preporučuju voće bogato elektrolitima, koji se povraćanjem, inače, gube. Kada joj je sezona, dobar izbor je lubenica. Umesto nje može da posluži i paradajz, grožđe, manadarine, kao i drugo voće bogato tečnošću. Savetuje se i primena aromaterapije, koja se može izvesti u kućnim uslovima. Dovoljno je u aroma lampe sipati esencijalna ulja bergamota i limuna i taj miris udisati. Na ovaj način telo se oslobađa napetosti i opušta.

Drugo tromesečje – Komunikacija sa bebom
– Posle trećeg meseca dolazi do ubrzanog rasta ploda. Ishrana treba da bude izuzetno bogata kalcijumom i magnezijumom, jer beba za svoj razvoj od majke crpi ove minerale. Posle dvadeset nedelja, majka sa detetom koje nosi ostvaruje komunikaciju, jer ono počinje da se pomera. Zbog nove situacije u kojoj se nalazi, trudnicu počinju da muče novi simptomi. Javlja se žgaravica, zatvor, bol u leđima, cistiti, depresija. Naravno, ovo nisu karakteristični simptomi kod svake trudnice, ali ako se ispolje treba ih prihvatiti kao normalnu pojavu i sa njima se izboriti.

Kako?
Čaj od kamilice je efikasan u otklanjanju gorušice. Protiv bolova u leđima i u glavi, preporučuje se masaža uljem od lavande i eukaliptusa. Kod zatvora, koji često prate i proširene vene, treba praviti kupke sa određenim uljima. One istovremeno uklanjaju sekret i cistite. Ulja možete potražiti u apotekama. Ukoliko trudnica upadne u depresiju, pravi lek su vežbe disanja, kao i kupke i masaže pomorandžinim cvetom, grejpom i mandarinom.

A kada je reč o hrani?
– Pažnja mora da se usmeri na zeleno povrće, jaja, sir, sokove od borovnice i brusnice. Takođe, naučno je dokazano, da je čaj od koprive izuzetno koristan za organizam trudnice, pa samim tim i ploda. U suštini, ishrana treba da bude bez šećera i sa unosom dva i po litra vode i biljnih čajeva. Fizička aktivnost u ovom periodu je takođe važna, odnosno trudnica može da radi sve što je radila i pre trudnoće, samo manjeg intenziteta. Sve to će doprineti i lakšem porođaju. Precizno uputstvo na koji način ostati fizički aktivan tokom blagoslovenog stanja, žena može dobiti u svakom domu zdravlja.

Poslednje tromesečje – Priprema porođaja
– Dolazi do sazrevanja bebe, zbog čega majka treba da pojača ishranu i da se polako, uz stručni savet svog ginekologa, priprema za porođaj. Trudnice tada uglavnom prati nesanica i promene na koži u vidu pega, fleka, strija, otoka nogu… Protiv nesanice se savetuje čaj od kamilice i kore limuna. Tople kupke sa uljem lavande i aroma terapija sa uljem mandarine, takođe su lek protiv nesanice. Za izmenjenu kožu preporučuje se kupka od cveta limete i isečenog celog krastavca, ali i sprej od tople mineralne vode sa kamilicom. Otoci nogu mogu da se smanje i otklone sa uljem od semena grožđa. Važno je da se pije čaj od koprive, a iz ishrane izbaci so i šećer.

Redovne kontrole
– Neophodno je ići kod ginekologa na svakih šest nedelja. Kontrola krvne slike i redovan ultrazvučni pregled je nešto o čemu svaka zdrava trudnica treba da vodi računa. Češći ultrazvučni pregledi su poželjni pred porođaj.

Gojaznost
– Gojaznost u trudnoći nosi niz rizika, upozoravaju britanski istraživači sa londonskog Kraljevskog koledža. Na osnovu podataka prikupljenih od 385 gojaznih trudnica prvorotki, konstatovali su da češće imaju preeklampsiju (kritično povišen pritisak, oticanje nogu i ruku i izlučivanje belančevina putem urina), češće se porađaju pre termina porađaju, a bebe su im lakše od dva i po kilograma. Takođe, ovakve trudnice mogu da rađaju i neuobičajeno krupnu decu. Istraživači su ustanovili i da gojazne trudnice imaju veći broj porođaja carskim rezom, veći rizik za spontani pobačaj i pojavu dijabetesa u graviditetu.

Izbegavajte problematične namirnice
– Šunke, salame i druge suvomesnate proizvode treba izbegavati, jer nekada nepovoljno deluju na zdravlje ploda i buduće majke. Ukoliko nisu dobro skuvani, mogu da sadrže bakteriju Listeriu monocytogenes, uzročnika listerioze koja je u pojedinim slučajevima razlog pobačaja i prevremenog porođaja. Ove bakterija ima i u nepasterizovanom mleku, sirevima, iznutricama, dimljenom ribljem mesu, pa valja biti oprezan. Za ishranu se preporučuju vitaminima bogate žitarice, u kojima se nalazi i folna kiselina, posebno važna u prva tri meseca trudnoće, kada se formiraju svi bebini organi.

Seks
– Kod nekih žena drugo stanje pojačava želju za seksom, a kod nekih smanjuje. Ukoliko se trudnoća odvija normalno, parovi mogu imati seks bez problema. Ipak, odnose treba izbegavati kada postoji vaginalno krvarenje, rizik od preterminskog porođaja, slabost grlića materice, ako curi amnionska tečnost i ukoliko neki od partnera ima seksualno prenosive bolest.

Izvor. Novosti
Foto: Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here