Početna Trudnoća Korisni saveti Pre nego što zatrudnite, uradite ovo (2. deo)

Pre nego što zatrudnite, uradite ovo (2. deo)

Ovo su još neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada planirate trudnoću.

trudna

Obratite pažnju kakvu ribu jedete

Dok je riba odličan izvor omega-3 masnih kiselina (koje su vrlo važne za razvoj detetovog mozga i očiju), kao i proteina, vitamina D i drugih hranjivih tvari, ona takođe sadrži živu, što može biti veoma štetno. FDA (američka Uprava za hranu i lekove) preporučuje da trudnice ne jedu meso morskog psa, sabljarke, skuše, i ne više od jedne konzerve tune sedmično. Također je poželjno da se izbegnu veštački uzgojene ribe. FDA preporučuje da se više konzumiraju ribe poput haringe, srdele, pastrmke itd.

Posetite zubara

Dok se pripremate za trudnoću, obratite pažnju na vaše oralno zdravlje. Hormonska promene tokom trudnoće učiniće vaše desni osetljivijim. Povećan nivo  progesterona i estrogena može uzrokovati da desni različito reaguju na bakterije, što rezultira natečenim, crvenim desnima.

Obratite pažnju na dane ovulacije

Neke žene prestanu voditi računa o kontroli rađanja, i jednostavno se prepuste sudbini. Druge imaju suprotan pristup. Prate simptome i trude se da odrede svoje plodne dane.

Smanjite vanjske rizike

Nećete biti u mogućnosti da izbegnete sve rizike, međutim neke ćete pravilnim pristupom sigurno moći sprečiti. Neki poslovi mogu biti opasni za vas i vaše nerođeno dete, na primer ako ste redovno izloženi hemikalijama ili zračenju moraćete napraviti neke promjene. Razmislite koje sve promene možete učiniti na poslu i kod kuće kako biste smanjili rizik za vas i vašu bebu.

Izvor: roditeljstvo.com

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here