Početna Trudnoća Korisni saveti Pranje zuba u trudnoći

Pranje zuba u trudnoći

Ako zbog jutarnje mučnine često povraćate, jasno je da ćete nakon takve radnje prvo poželeti da operete zube. Nemojte! Stručnjaci kažu da, mada pranje zuba posle povraćanja zvuči kao sasvim logičan postupak, to ne treba činiti iz sledećeg razloga: pojačana koncentracija kiseline u ustima omekšava gleđ i oštećuje je.

Foto: Thinsktock
Foto: Thinkstock

Zato, umesto da operete zube četkicom i pastom – isperite usta ”Listerinom” ili nekom drugom tečnošću, a ako nemate ovo sredstvo pri ruci, isperite usnu duplju običnom mlakom vodom ili grickajte nešto čime ćete stimulisati produkciju pljuvačke (žvakaća guma ili štapići šargarepe idealni su za ovo).

Ako baš često povraćate, zamolite stomatologa da vam napravi silikonske ”štitnike” kojima ćete zaštititi gleđ od štetnog dejstva želudačne kiseline. Ovakvi štitnici preporučuju se i osobama koje pate od bruksizma (škrgutanja zubima u snu). Osetite li mučninu od paste za pranje zuba, promenite je i nabavite neku s manje mentola.

Iskustva drugih majki možete čuti ako se priključite Pampers roditeljskoj zajednici, gde i sami možete da podelite svoja iskustva o majčinstvu sa drugim roditeljima. Više o tome pogledajte OVDE.

Autor: Mama&Beba

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here