Početna Trudnoća Korisni saveti Neverovatno, ali istinito: Žene koje nemaju ova dva organa plodnije su od...

Neverovatno, ali istinito: Žene koje nemaju ova dva organa plodnije su od drugih

Naučna istraživanja ponekad dođu do neobičnih rezultata. No, ovo je zaista iznenađujuće.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Svako ko je u životu bio primoran da vadi krajnike ili slepo crevo, zna da uspomene na ove operacije nisu nimalo prijatne. Oni su na hirurški sto legli samo zato što su morali. A sada se ispostavilo da je to zapravo bilo vrlo dobro za njih, pogotovo ako su u pitanju devojčice i žene.

Ranije se sumnjalo da ove dve rutinske operacije mogu negativno da utiču na reproduktivni sistem, ali istraživanje dugo 15 godina, sprovedeno u Velikoj Britaniji, to ne samo da je opovrglo, već je otkrilo da ženske osobe, kojima su u mladosti uklonjeni krajnici ili slepo crevo, imaju veće šanse da ostanu u drugom stanju od ostalih i to u ranijim godinama života.

Zašto je to tako, stručnjacima nije jasno, ali mnogo se priča o rezultatima ove studije, čiji uzorak nimalo nije mali. Kako se ispostavilo, na pola miliona dama, uzročno-poslednična veza postoji – kod žena koje su imale jednu od ove dve operacije učestalost trudnoće je veća nego kod onih koje nisu imale nijedu, a još je veća u slučaju žena koje su imale obe operacije.

Procenat žena koje su imale najmanje jednu trudnoću nakon operacija je 54 (slepo crevo), 53 (krajnici), 59 (obe operacije). Kod žena koje nisu išle pod nož procenat je 44 posto.

Ipak, operacija sama po sebi ne povećava plodnost.

Ovo istraživanje ne znači da uklanjanje normalnog slepog creva direktno povećava plodnost. Ali, mlade žene koje su primorane da izvade slepo crevo ili krajnike, mogu da budu sigurne da se to neće negativno odraziti na njihov potencijal da jednog dana postanu majke – navodi u saopštenju Sami Šimi, docent sa Univerziteta “Dundee”.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here