Početna Trudnoća Korisni saveti Mogu li ostati u drugom stanju za vreme menstruacije?

Mogu li ostati u drugom stanju za vreme menstruacije?

Možda će neke začuditi, ali ovo pitanje: “Mogu li ostati u drugom stanju za vreme menstruacije?” u stvari je veoma često. Odgovor je ukratko: da. U stvari, ne postoji period kada je u potpunosti sigurno vreme za nezaštićen seks.

trudnoća

Pre nego što krenemo da objašnjavamo zbog čega je moguće zatrudneti za vreme menstruacije, korisno je znati kako uopšte dolazi do trudnoće. Žensko telo doživljava nešto što se zove ovulacija. Ovulacija se dešava kada se zrela jajna ćelija (ili više njih) oslobađa iz jajnika i to je plodno razdoblje ženskog ciklusa. Svaki mesec u jajnicima sazreva nekoliko jajnih ćelija, a obično jedna izlazi u jajovod i tada je spremna da je oplodi spermatozoid. Jednom kada dođe do susreta spermatozoida i jajne ćelije, rezultat može biti trudnoća. Zid materice u ovo vreme se podebljava, kako bi se materica pripremila za začeće. Tako je materica spremna da primi oplođenu jajnu čeliju iz koje će se razviti dete. Ukoliko ne dođe do oplodnje, nivo estrogena i progesterona se smanjuju, zadebljan zid materice se ljušti te dolazi do pojave krvarenja, tj. menstruacije.

Šanse da zatrudnite za vreme menstruacije manje su nego u drugim trenucima ciklusa, međutim to je svejedno moguće. Evo zbog čega:

Vaša menstruacija nije uvek ista: žene imaju veoma različite menstrualne cikluse i mnoge imaju krvarenja (to nije menstruacija) između ciklusa. Stres, bolest i mnoge druge stvari mogu uzrokovati izostanak krvarenja ili krvarenje i kad nemaju menstruaciju, pa lako možete pogrešiti kada ste tačno imali menstruaciju. Pa je teško izračunati i plodne, odnosno neplodne dane.

Ovulacija nije pouzdana: žene otpuštaju jajašce otprilike 12 do 16 dana pre menstruacije, međutim to se može dogoditi i pre ili kasnije. Osim toga, žene kojima menstruacija izostaje jer imaju malu kilažu (ili preveliku), jer doje, jer su pred menopauzom, imaju neku bolest ili uzimaju neke lekove, mogu imati potpuno nepredvidivu ovulaciju.

Spermatozoidi duže žive: Istraživanja su pokazala da spermatozoidi u telu mogu preživeti i do 7 dana, iako je prosečni vek 3-4 dana. Trudnoća se može desiti i za vreme menstruacije zbog toga što spermatozoid može u telu ostati nekoliko dana, a vama se može dogoditi da ovulirate ubrzo nakon menstruacije.

Ako želite da se zaštitite od neželjene trudnoće, pametno je koristiti neku vrstu kontracepcije svaki put kada imate polne odnose, s menstruacijom ili bez nje. Ako imate pitanja oko toga koja je vrsta kontracepcije najbolja za vas, porazgovarajte o tome sa svojim ginekologom.

Izvor: zena.hr, Đ.S.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here