Početna Trudnoća Korisni saveti Koje biljke i čajeve izbegavati, a koje koristiti u trudnoći?

Koje biljke i čajeve izbegavati, a koje koristiti u trudnoći?

Pojedine biljke se ne preporučuju trudnicama, a neke od njih su zova, lavanda, ruzmarin i limunska trava.

Coffee in pregnancy

Takve biljke mogu izazvati komplikacije, neželjene reakcije, i zato ih trudnice ne bi smele uzimati na svoju ruku, bez savetovanja sa doktorom. Čak i kad požele šoljicu čaja, moraju da pripaze da ne konzumiraju biljne čajeve koji, na primer, mogu da stimulišu kontrakcije materice. Takođe, tokom trudnoće treba izbegavati čajne mešavine iz neproverenih izvora.

Kada se trudnicama preporučuju čajevi?

Trudnicama se čajevi preporučuju kao zamena za kafu, kao jedan od načina hidratacije, ali i u slučaju nekih tegoba, prehlade, mučnina. Čajevi od nane i đumbira olakšavaju jutarnje mučnine, limunova trava ima umirujuće dejstvo, kao i kamilica, dok šipak zbog količine vitamina C jača imunitet. Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina.

Koje čajeve izbegavati?

Tokom trudnoće ne bi trebalo piti čajeve koji mogu potencijalno našteti majci ili bebi. Tu spadaju kantarion, hajdučka trava, imela, žalfija. Ako se u poslednjim mesecima trudnoće pije čaj od žalfije, stimuliraće kontrakcije materice i olakšati porođaj. Žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme se uzimati dugo. Nikako je ne smeju uzimati trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije. Međutim, bezopasna je kada se uzima u malim količinama, što dokazuje i njena popularnost kao začinska biljka.

Čaj od maline odličan za trudnice

Malina se ,zbog njenih lekovitih svojstava lišća, smatra najboljom biljkom za održavanje trudnoće. List maline bogat je kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalijumom, vitaminima B, C i E, sadrži i alkaloid fragarin, koji povećava plodnost kod žena i muškaraca. Čaj od maline se priprema tako da se 1-2 supene kašike lišća maline prelije vrelom vodom. Nakon 20 minuta procedi. Može se piti 2-3 puta na dan. Deluje umirujuće na probavu, smanjuje mučninu i povraćanje, a pomaže i da se lakše iznese trudnoća. Čaj se može pripremiti i od listova malina i kupina, a bilo bi najbolje piti ga nezaslađenog.

Kopriva idealan tonik za trudnoću

Kopriva je bogata gvožđem, kalcijumom, proteinima i drugim važnim nutrijentima. Kopriva je idealan tonik za trudnoću, koji štiti i jača bubrege, povećava plodnost žena i muškaraca, štiti majku i fetus, smanjuje grčeve u nogama i porođajne bolove, sprečava krvarenje nakon porođaja, ublažava hemoroide, poboljšava kvalitet i količinu majčinog mleka. Čaj od koprive vrlo je hranljv, te je izuzetno koristan tokom druga dva tromesečja trudnoće i laktacije. Čaj od koprive treba piti umereno, šoljicu do dve dnevno. Čaj od koprive priprema se tako da se na jednu čašu vode stavi jedna vrhom puna čajna kašika koprive (lišća i stabljike). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite i popijte u malim gutljajima.

Koje biljke izbegavati?

Pojedine biljke dokazano deluju štetno na trudnicu i bebu i zato ih je svakako potrebno izbegavati tokom celog razdoblja trudnoće. Zova, na primer, može izazvati slabost, povraćanje, proliv i grčeve. Moguće su i alergije na ovu biljku, a javljaju se i problemi sa disanjem te crvenilo kože. Trudnice i dojilje ne smeju da upotrebljavaju zovu zbog rizika od pobačaja i oštećenja ploda. Borač (boražina) je zabranjena trudnicama i dojiljama jer njeni listovi sadrže tragove pirolizidinskih alkaloida, koji su otrovni za jetru. Trudnice ne smeju ni da koristite komorač jer ima jako estrogensko dejstvo. Eterično ulje komorača ne sme se udisati niti koristiti za kuvanje jer je otrovno i može izazvati povraćanje, nesvesticu i mučninu.

Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju i lavandu. Limunska trava pojačava krvarenje i uzrokuje stezanje materice, pa nije dozvoljena trudnicama. Koren peršuna ne smeju koristiti trudnice, kao i bolesnici s akutnim bolestima bubrega. Ruzmarin je biljka koja može izazvati pobačaj, pa je zabranjena trudnicama. Majčinu dušicu bi takođe trebalo da izbegavaju trudnice, a i osobe sa povišenim krvnim pritiskom.

Izvor: žena.hr, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here