Početna Trudnoća Korisni saveti Koja pitanje ne prijaju trudnicama?

Koja pitanje ne prijaju trudnicama?

Kako da se izborite sa nepristojnim pitanjima i neželjenim dodirivanjem stomaka?
pregnant

Mini bonton

Sve trudnice uživaju u svojoj trudnoći. Međutim, sa trudnoćom dolazi i serija previše ličnih i radoznalih pitanja, dodirivanja stomaka, komentara o kilaži i veličini grudi. Nažalost, ovde se priča ne završava. Trudnice čuju i različita mišljenja o tome koju vrstu hrane treba da jedu, da li treba nositi visoke štikle i koji stil oblačenja treba negovati.

Ekspert za bonton, Tomas Farli, nudi jednostavno pravilo o tome šta i kako treba pitati ženu u drugom stanju: “Pokušajte da pitanja budu radoznala, ali da ne zadiru u privatnost”.

Šta ne treba pitati trudnicu?

Prvo pitanje koje može da izazove problem jeste pitanje o tome da li je žena uopšte trudna ili ne. Sa ovakvim pitanjem možete da povredite osobu koja pokušava da ostane u drugom stanju ili majku koja se nedavno porodila, a višak kilograma joj je ostao.

Komentari i bilo kakav razgovor o težini potpuno su neprikladni. Takođe, veoma neukusno je i pitanje da li je trudnoća bila planirana ili da li majka planira da doji bebu. Ovo, naravno, ne važi za najbliže rođake ili prijateljice buduće mame.

Još jedna od stvari koja je neprijatna za trudnicu je dodirivanje njenog stomaka. Ukoliko niste dobili dozvolu od nje ne činite to nikada.

Kako izbeći neprijatna pitanja?

Imajte u vidu da prema mišljenju mnogih žena najčešće pravila lepog ponašanja prema trudnici krši porodica, zatim poznanici i na kraju prijatelji. Ukoliko počnu da vam postavljaju neprijatna pitanja nemojte se ljutiti na njih, ali im stavite do znanja da se ne osećate ugodno kada to rade.

Farlijev savet je da parovi razgovaraju međusobno i nađu kompromis o čemu će pričati u trudnoći a o čemu ne. Ako želite da se zna pol i ime deteta slobodno pričajte o tome, ali ako želite da to ostane tajna, to i recite ljubopitljivom sagovorniku.

Ako je pitanje suviše neprijatno ili bolno kažite da ne biste da razgovarate o tome i većina ljudi će shvatiti da su preterali.

Dodirivanje stomaka – da ili ne?

Najbolje bi bilo da sačekate da vas trudnica sama pozove da joj dodirnete stomak, što se dešava mnogo češće nego što možete da zamislite. Najverovatnije je da će sama uzeti vašu ruku i staviti je na mesto gde je beba.

Izvor: bebac.com, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here