Početna Trudnoća Korisni saveti Kako preživeti neplodnost (a da vam to ne uništi vezu)

Kako preživeti neplodnost (a da vam to ne uništi vezu)

Borba s neplodnošću jedna je od najtežih stvari sa kojima se parovi susreću. Ipak, to je samo jedan od izazova s kojim ćete se morati suočiti tokom zajedničkog života.

couple-struggling-with-infertility1

Parovi kojima je njihova veza prioritet, ne bi trebalo da imaju problema u borbi s neplodnošću, kao i sa drugim izazovima. Na kraju krajeva, najvažnije su obostrana ljubav i poštovanje, a sve ostalo dolazi samo po sebi.

Od trenutka kada par odluči da ima dete, njihov pogled na seksualni život se u potpunosti menja. Za većinu parova javlja se nova vrsta nežnosti i intimnosti koja dolazi s namerom da se zajednički stvori novi život.

Međutim za 10 do 15 odsto parova koji se bore s neplodnošću, seks poprima sasvim novo značenje koje je često povezano s osećajem srama, krivicice i bola. Čak i ako par uspe da pobedi neplodnost, priroda njihovog seksualnog života zauvek je promenjena jer se osećaju neugodno i prisiljeno na seks. To često rezultira nižim libidom ili pak izbegavanjem seksa uopšte.

Međutim, to ne mora biti tako. Uz jaku volju, svesnu promenu ponašanja i pozitivniju perspektivu, par nakon borbe s neplodnošću može imati čvršću i bogatiju vezu. Njihov seksualni odnos može postati intimniji nego što je bio pre nego što su njihove borbe s neplodnošću započele.

Kada je u pitanju lečenje neplodnosti, vaš partner vam mora biti važniji od ishoda lečenja. To je nit koja vas drži zajedno. To znači da i jednom i drugom partneru na prvom mestu mora biti sreća onog drugog a tek nakon toga možete postati roditelji. Ako oba partnera na prvo mesto stavljaju zajednički odnos, odluke koje se donose tokom celog procesa lečenja neplodnosti biće mnogo lakše, a njihova romantična veza ostaće prioritet i jednom i drugom.

Ne smete dozvoliti da vas borba s neplodnošću definiše ili diktira vaše emocije. Na taj način će biti mnogo lakše održati emocionalnu i senzualnu vezu između partnera.

Sve je stvar perspektive i vašeg ličnog stava. Sve stvari se dešavaju s razlogom, iako nam se ponekad ne čini tako. Život nas suočava s mnogim izazovima i svaki od njih ima svoj smisao i svrhu. Imajte to na umu.

Najdublje veze izgrađene su upravo u najtežim trenucima, a problemi vezu čine čvršćom. Svi se u životu suočavamo se nekim problemima i izazovima, ali uz pozitivan stav i pravom perspektivom, iz takve borbe se može izaći snažniji, kao pojedinac i kao par.

Izvor: žena. hr, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here