Početna Trudnoća Korisni saveti Istine ili predrasude o trudnoći

Istine ili predrasude o trudnoći

Istine ili predrasude, pitanje je sad?

Kada bebi raste kosica, trudnica pati od gorušice? Ako tokom trudnoće pijete pivo, nećete biti anemični? U narodu kruži mnogo sličnih tvrdnji u vezi s trudnoćom. Evo koje su istinite, a koje nisu…

trudnoća

AKO OSEĆATE GORUŠICU, TO ZNAČI DA VAŠOJ BEBI RASTE KOSA
Netačno. Beba se razvija unutar materice, a taj organ nema dodirnih tačaka s probavnim organima. Gorušica je poremećaj varenja tokom kojeg se kiselina iz želuca vraća u jednjak izazivajući osećaj ”žarenja” i to nema nikakve veze s rastom bebine kosice. Problem se pojačava kako trudnoća napreduje te materica vrši veći pritisak na želudac. Jedite pet-šest malih obroka na dan, pijte više mleka, izbegavajte začinjenu hranu i tokom jela sedite ispravljenih leđa. Neki stručnjaci tvrde da kapsule belog luka ublažavaju ovu neprijatnu pojavu. Probajte, ništa vas ne košta.

DRUGA BEBA UVEK JE VEĆA OD PRVOROĐENE
Ne mora da znači. Ukoliko je majka zdrava i ne pati od trudničkog dijabetesa, njeno drugo dete biće iste ili slične težine kao i prvo. Osim toga, bebina težina zavisi i od pola: dečaci su u proseku centimetar duži i 150 grama teži od devojčica. Međutim, ako ste se u prvoj trudnoći prekomerno ugojili, postoji mogućnost da će vaše drugo dete biti nešto krupnije od prvog, ali to nije pravilo.

AKO TRUDNICI ODBIJETE USLUGU, IZRAŠĆE VAM ČMIČAK
Besmislica! Čmičak je gnojno zapaljenje očnog kapka koje je najčešće izazvano dodirom prljavim rukama. Dakle, reč je o bakterijskoj upali koja se smiruje antibioticima. Ponekad je potrebno iščupati trepavicu oko koje je nastao gnojni čvorić. Zbog čega je ova pojava povezana s odbijanjem usluge trudnici i iz kog vremena potiče ova besmislena tvrdnja, još uvek nije utvrđeno.

JEDNOM CARSKI REZ, UVEK CARSKI REZ!
Može biti, ali ne mora. Ishod naredne trunoće zavisi od razloga zbog kog je prvi put porođaj dovršen operativnim putem. Ako je, primera radi, majka porođena carskim rezom zbog nesrazmere između obima bebine glavice i prečnika njene karlice, najverovatnije će se carski rez ponoviti i naredni put. Međutim, ako je u pitanju bio nepravilan položaj bebe, sledeći put se to ne mora ponoviti i trudnica se može poroditi prirodnim putem. To se dešava u više od 70% slučajeva.

TRUDNICA TREBA DA JEDE ZA DVOJE
Ovo je verovatno najčešća zabluda, koja se sreće u svim kulturama. Trudnica treba da obrati pažnju na kvalitet hrane i učestalost obroka. Kako dete raste, povećavaju se i kalorijske potrebe organizma, ali kako je reč o sićušnom biću, povećanje potreba veoma je malo (svega 300 kalorija na dan, i to od drugog tromesečja trudnoće). Inače, prekomerna ishrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti buduće majke, što može da zakomplikuje porođaj.

TRUDNICA TREBA DA PIJE CRNO PIVO DA NE BI BILA ANEMIČNA
Glupost! Crno pivo je alkoholno piće (kao i sve ostale vrste piva), a trudnice tokom trudnoće NE TREBA da ga konzumiraju. Tačno je da je crno pivo bogato gvožđem, ali ima i 5% alkohola. Da bi gvožđe iz piva imalo nekog efekta na organizam trudnice, trebalo bi da popije najmanje pet flaša tokom dana! A to je apsurdno! Prema tome, da ne bi bila anemična, buduća majka treba da jede dosta zelenog povrća, crvenog mesa i mahunarki, kao i da redovno uzima multivitaminski preparat namenjen trudnicama.

DRUGO DETE SE UVEK RAĐA PRE VREMENA
Čuli smo ovo stotinu puta, ali nemamo dokaz koji bi mogao da potvrdi to. Najčešće je prva trudnoća precizno planirana, dok je druga mnogo spontanija, tako da ne možete sa sigurnošću utvrditi datum začeća. Zbog toga vam se može učiniti da je beba došla na svet ranije.

TRUDNICE NE SMEJU DA JEDU NIJEDNU VRSTU SIRA
Netačno. Trebalo bi da izbegavaju samo plave i buđave sireve (bri, kamamber, rokfor) zbog mogućnosti zaraze listerijom, retkom ali opasnom bakterijom koja može oštetiti plod. Međutim, svi ostali sirevi proizvedeni od pasterizovanog mleka poželjni su u ishrani trudnice jer sadrže kalcijum, neophodan za razvoj bebinih kostiju i zubića.

AKO NOSITE BEBU NISKO, RODIĆETE DEČAKA. U SUPROTNOM, BIĆE DEVOJČICA.
Ovo nema veze s istinom! Oblik trudničkog stomaka zavisi od majčine građe, oblika njene karlice, jačine mišića karličnog dna, položaja koji u stomaku zauzima beba i načina na koji se materica širi i raste. Pol deteta pak zavisi od kombinacije majčinih i očevih hormozoma i određen je u trenutku začeća.

AKO VAM GRUDI TOKOM TRUDNOĆE NE NABREKNU, NEĆETE IMATI MLEKA
Još jedna besmislica! Količina mleka koja se stvara u dojkama zavisi od hormona i količine žlezdastog tkiva u grudima. Velike grudi najčešće su takve zbog prekomerne količine masnog tkiva u njima, a ne zbog pojačane proizvodnje mleka. Zapamtite: mleko se ne stvara u masnom već u žlezdastom tkivu! Zbog toga se često dešava da žena s grudima veličine ”dvojke” ima više mleka od one sa ”šesticama”. I još nešto: svim ženama se tokom trudnoće grudi povećaju. Doduše, nekima više, nekima manje.

JUTARNJA MUČNINA PRESTAJE NAKON 12 NEDELJA TRUDNOĆE
Kamo sreće da je tako! Iako mučnina najčešće prestaje krajem prvog tromesečja, mnoge žene se bore s ovim problemom do samog porođaja. Niko ne zna zbog čega je to tako, ali stručnjaci pretpostavljaju da je organizam nekih žena prosto osetljiviji na izlučivanje trudničkih hormona, pa zato reaguje mučninom. Ove nevolje ćete se rešiti ako budete jeli po malo, unosili dovoljno tečnosti i odmarali se kad god možete. Kažu da pomaže čaj od đumbira i grickanje kriške limuna.

SA SVAKOM TRUDNOĆOM ŽENA GUBI PO JEDAN ZUB
Ovo je možda bilo tačno u dalekoj prošlosti kada je ishrana trudnica bila siromašna kalcijumom i kada su bile primorane da obavljaju teške fizičke poslove uprkos poodmakloj trudnoći. U današnje vreme ova tvrdnja je smešna! Drage buduće mame, čim ostanete u drugom stanju, posetite stomatologa i sredite zube, a tokom trudnoće konzumirajte dosta mleka, belog sira i jogurta i ne brinite se ni za svoje, ni za bebine zube.

JAKE JUTARNJE MUČNINE ZNAK SU DA NOSITE BLIZANCE
Mnoge žene smatraju ovu tvrdnju tačnom. Evo istine: jutarnju mučninu uzrokuje hormon beta-HCG, čija je količina u organizmu povećana u slučaju da žena nosi blizance. To može biti razlog pojačanim mučninama, ali nije pravilo. Naime, mnoge buduće majke pate od užasnih mučnina mada nose samo jedno dete. Zato nema razloga da mislite da stalno povraćanje znači i ”duplo” iznenađenje.

VRUĆA KUPKA NAŠKODIĆE BEBI
Upravo je suprotno! Ležanje u kadi napunjenoj vodom toplijom od 37 stepeni neće naškoditi bebi, već budućoj majci – najverovatnije će osetiti mučninu ili nesvesticu. Zato, u poslednjem tromesečju trudnoće bolje je da izbegavate kupke i opredelite se za tuširanje mlakom vodom. Postoji i tvrdnja da trudnica ne sme da pliva u bazenu jer će se beba inficirati. Ne obazirite se na to, već slobodno plivajte: vaša je materica čvrsto ”zapečaćena” i nijedna bakterija iz spoljašnosti ne može prodreti u ovu ”tvrđavu”.

SEKS MOŽE IZAZVATI PREVREMENI POROĐAJ
Semena tečnost sadrži hormon prostaglandin koji može izazvati kontrakcije. Međutim, da bi se to dogodilo, potrebna je velika količina tog hormona (otprilike četiri puta više nego što se nalazi u jednom ejakulatu), tako da ne bi trebalo da se uzdržavate od vođenja ljubavi (osim ako je vaša trudnoća rizična). Nemojte da vas seks zabrinjava – porodićete se onda kada vaše telo bude spremno na taj čin.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here