Početna Trudnoća Korisni saveti Bliskost za ceo život

Bliskost za ceo život

Verujemo da činite sve da se vaša beba oseća sigurno, zaštićeno i udobno, no, vrlo je važna i dobra komunikacija među vama, što će doprineti tome da s detetom izgradite čvrstu vezu, koja će trajati zauvek

young mother playing with her baby at home

Niko ne poznaje vaše dete kao vi, no, ako se potrudite da ga upoznate još bolje, ostvarićete s njim čvršću i trajniju vezu. Vaš odnos zavisi od međusobne komunikacije, a ovaj vodič pomoći će vam da ona bude jasna, raznovrsna i efikasna. Pritom, otkrićete kako da tumačite detetovo ponašanje i koliki su dometi njegovog poimanja stvari i pojava. Zahvaljujući tome, moći ćete da zapazite njegove suptilne signale, pa ćete brže i adekvatnije reagovati na njih – to će povećati intenzitet i učestalost vaše interakcije i produbiti vaš odnos.
Inače, na rođenju, bebin mozak je 25% veličine mozga odrasle osobe. Do druge godine života povećava se tri puta, što omogućava ogroman napredak u komunikaciji. Beba se rađa s instinktivnom potrebom da bude u interakciji sa vama i u tu svrhu koristi sva svoja čula. Zato, slušajte šta vam ”govori” i otkrijte pravu ličnost tog malog, najvoljenijeg stvorenja.

Kako da komunicirate

Novorođenče
Nakon rođenja beba se instinktivno vezuje za majku, prepoznaje njen glas koji je smiruje, oseća njeno prisustvo čak i kada spava. Novorođenče, takođe, prepoznaje majčin miris, kao i miris njenog mleka. Ovo su dobre osnove za početak komunikacije s bebom – nežno je dodirujte i tiho joj pričajte.
Nakon rođenja beba vidi samo ono što se nalazi na razdaljini od 30 cm. Ipak, može da registruje da li je gledate ili ste pogled usmerili na drugu stranu, prepoznaje oblik vaše glave i obrise vaše kose. Upravo zbog toga, može se uznemiriti ako podignete kosu u punđu!
U ovoj životnoj fazi beba uglavnom komunicira plačem, kojim vas pokreće da odmah reagujete i otklonite uzrok njene uznemirenosti.

Prvi mesec
Nakon četiri nedelje života u spoljašnjem svetu, detetova sposobnost komunikacije znatno se razvila. Sada može da fokusira pogled i razaznaje detalje vašeg lica. Inače, bebe su veoma zainteresovane za lica, što je vrlo korisno za kasnije savladavanje osnovnih veština, kao što je govor. Dete će uživati u tome da netremice gleda u vaše lice, pa mu to i dozvolite.
U ovoj fazi beba će početi i da se smeje. Do sada su to bile ”vežbe” za pravi osmeh, ali sada dete direktno reaguje na vas, naročito na vaš glas. Sve bebe počinju instinktivno da se osmehuju gotovo u istom uzrastu. A ako od najranijeg doba to budete podsticali tako što ćete oponašati izraz lica svoje bebice, ona će se još više osmehivati, Većina roditelja instinktivno imitira mimiku i pokrete svojih mališana, što je od ključnog značaja za detetov razvoj.

Drugi mesec
Pažljivo posmatrajte i primetićete da beba, otprilike od šeste nedelje života, voljno otvara usta i pomera jezik. U isto vreme počinje intenzivnije da pokreće ručice i nožice. To se naziva ”pred-govor” i znatan je napredak deteta kada je reč o sposobnosti komunikacije. Na ovaj način, beba pokušava nešto da vam kaže ili da vam odgovori, a vaša reakcija na ove pokušaje od ključnog je značaja za njen razvoj. Istraživanja pokazuju da bebe nisu uporne, što znači da neće ”insistirati” na vašoj reakciji ako joj ne odgovorite na pravi način. Bebe koje ne dobijaju adekvatan odgovor nauče manje od onih kojima se odgovara na pravi način.
U ovom periodu dete će početi da formira glasove. Na početku, to će biti samoglasnici, kao što su O i A, i frustriraće ga ako mu ne odgovorite istim glasovima. Pažljivo će vas slušati i posmatrati i verovatno će pomerati telo dok vi pričate. Sada mnogo bolje kontroliše očne mišiće, pa će videti vaše lice mnogo jasnije, a i dalje će voleti dugo da ga posmatra.

Četvrti mesec
U fizičkom smislu, beba je sada mnogo jača i više koristi svoje telo. Pratite njeno ponašanje i pokušajte da ga protumačite. Dakle, ako pruži ručicu prema nekom predmetu, pokažite joj da ste je razumeli tako što ćete joj dati tu stvar. Majke koje udovoljavaju bebinim pokušajima da komunciraju, obično adekvatno odgovaraju na njih, a njihova deca brže uče.
Vaš mališan sada jasno čuje zvuke koje stvarate i pažljivo ih sluša. Štaviše, on će pokušati da ih ponovi i uživaće kada mu uzvratite na isti način. To je vaša prva konverzacija! Uopšte nije važno šta ćete mu reći – bitno je samo da mu odgovorite. Ovde se ne radi samo o učenju deteta različitim rečima i njihovom značenju, već o tome da budete zainteresovan ”sagovornik”.

Šesti mesec
U ovoj fazi života beba će često gugutati i ponavljati iste glasove, čime će zapravo imitirati vaš govor. Sada shvata da je komunikacija dvosmerni proces i očekivaće vaš odgovor na svaki glas koji ispusti. Do sada je savladala izgovor svih samoglasnika i oko polovine suglasnika. Pažljivo je slušajte i uspećete da prepoznate glasove koje je do sada naučila. Daljim razvojem govora, dete počinje da izgovara razumljive glasove, kao što su ”ma-ma” ili ”da-da-da”, koje često ponavlja. Odgovorite mu rečju za koju smatrate da pokušava da je izgovori, jer ćete tako olakšati proces učenja. Nemojte samo ponavljati ono što čujete.
Beba sada može da vas vidi sa veće razdaljine i ispuštaće glasove da bi privukla vašu pažnju. Odgovorite joj i tako nagradite njen trud.

Deveti mesec
Zbog boljih motoričkih sposobnosti i veće pokretljivosti, beba će shvatiti da je u fizičkom smislu zasebno biće i postaće samostalnija. Primetićete da vas gleda i tako proverava da li je ono što radi bezbedno za nju. Kada je u maminom naručju, oseća da je sigurna, ali ako se nekud zaputi sama (obično je to puzanje), pogledom traži potvrdu od vas.
Bebin sluh je dobro razvijen i sada može da vas čuje čak i kada šapućete. Iskoristite ovu njenu novu sposobnost tako što ćete joj se obraćati i kada niste u njenom vidokrugu. Vid je takođe razvijeniji, gotovo podjednako kao kod odrasle osobe. Zbog toga dete može bolje da razume govor vašeg tela. Njegovo gugutanje sada podrazumeva više prepoznatljivih glasova i svesniji je značaja komunikacije.

Dvanaesti mesec
Većina mališana u ovoj životnoj fazi može da izgovori jednu ili dve reči i u stanju je da posluša jednostavne komande, što je dokaz da razumeju ono što im se govori. U ovom uzrastu deca poimaju mnogo više od onoga što mogu da kažu. Roditelji obično poklanjaju veću pažnju razvoju govora, ali je sposobnost razumevanja zapravo mnogo važnija. Iskustvo pokazuje da bebe koje u prvoj godini života razumeju više, kasnije postižu bolje rezultate u učenju.
Iako je akcenat na razvoju verbalnih sposobnosti, nemojte zaboraviti da pratite i bebin govor tela. Obratite pažnju u situaciji kada pokazuje na neki predmet. Ona će to uraditi celom šakom, pre nego kažiprstom, što znači da vam možda neće biti jasno šta pokušava. To je bebin način da otkrije naziv premeta. Pomozite detetu tako što ćete mu opširno objasniti čemu to služi i tako ga navedite da uči. Ako ne odgovorite na ovaj način, beba bi mogla uskoro prestati da se interesuje za takvu vrstu edukacije.

Osamnaesti mesec
Dete sada uveliko koristi jezik da bi zadovoljilo svoje potrebe. U ovom uzrastu uči mnogo novih reči i zato je važno da mu pokažete da razumete ono što vam govori, jer je to za njega potvrda da je upotrebilo pravu reč. Pokažite mu da je uspelo u verbalnom izražavanju. Pružite mu igračku kada je zatraži, recite mu naziv predmeta na koji je pokazalo ručicom. Osmehnite se i zahvalite kada vam pošalje poljubac. Nemojte negativno reagovati svaki put kada nešto odbije, ali tražite da vam objasni zbog čega ne želi nešto da uradi. Dete će biti zadovoljno zbog činjenice da ga slušate i da ste ga razumeli. Ipak, najvažnije od svega jeste da nastavite da mu pričate, čime ćete obezbediti najbolju stimulaciju razvoja njegovog govora.

Kako da se još više zbližite

Ove desetominutne aktivnosti osmišljene su da pojačaju efekte interakcije između vas i vaše bebe, ali i da poboljšaju njene fizičke sposobnosti u određenom uzrastu. Mnoge od ovih igara verovatno ste upražnjavali bezbroj puta, ali ih sada koristite kao način da se zbližite s bebom. Pored toga, one će vam pomoći da otkrijete i najsuptilnije načine na koje vaša beba komunicira s vama. Kada ih budete bolje razumeli i odgovorili na njih, i vaša veza biće čvršća.
Morate znati da se snažna povezansot dešava i na hemijskom nivou. Oksitocin koji se oslobađa u trenucima bliskosti između mame i bebe bukvalno određuje detetov kvalitet života u budućnosti. Prve tri godine života od ključnog su značaja za razvoj mozga i formiranje ličnosti. Van svake sumnje, nauka iznova dokazuje da je blizak odnos, pun ljubavi i pažnje, između majke i bebe u tim razvojnim godinama od presudnog značaja za dete. Igra je sjajan način da se bolje i dublje zbližite s njim.

Novorođenče
Mazite se

Iz sasvim razumljivih razloga, beba u prvih mesec dana života nije spremna za igru. Vaš najvažniji zadatak u ovom periodu jeste da joj olakšate tranziciju iz zaštićene materice u stvarni svet. Ne postoji bolji način da se međusobno povežete od čestog maženja i držanja u naručju, najbolje tako da beba svojom kožom može da oseti vašu. U ovoj situaciji povećava se nivo oksitocina i kod deteta i kod majke, što pojačava osećaj bliskosti među vama. Trudite se da bebi što češće pružite uslove u kojima se nalazila tokom intrauterinog života. Držite je u sklupčanom položaju, utopljavajte je i hranite češće manjom količnom mleka.

Prvi mesec
Imitiraj me!

Bebin vid se poboljšava i, do četvrte ili pete nedelje života, ona će moći da fokusira pogled. Jasnije će videti vaše lice i uživaće u tome da imitira vaš izraz. Položite dete na leđa i nagnite se nad njim tako da vam lice bude direktno iznad njegove glave. Izbacujte i uvlačite jezik u usta i pratite šta će ono da uradi. Ako vas bude oponašalo, uzvratite ponavljanjem istog pokreta. Nakon toga široko se osmehnite i sačekajte bebinu reakciju. Ova igra, koju psiholozi nazivaju ”reciprocitet”, zasniva se na usaglašenosti mame i bebe, izuzetno je važna za stvaranje bliskosti. No, tu se ne radi samo o procesu učenja već i o činjenici da pažljivim posmatarnjem deteta upoznate njegove izraze lica, što je zapravo najveća korist. Možete nastaviti tako da se igrate i kada mališan bude stariji, ali ćete tada imitirati glasove koje on ispušta.

Drugi mesec
Nežna masaža

Kada beba navrši osam nedelja, možete da uvedete masažu koja pre tog uzrasta deluje previše stimulativno. Položite detence na leđa i, uz upotrebu jestivog bezmirisnog ulja (suncokretovog, na primer), blago mu masirajte stomačić kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. Tokom masaže mu pevajte i pratite njegove reakcije. Da li beba uživa u onome što radite i želi da nastavite? Prijaju li joj više brži ili sporiji pokreti? Da li je umorna? Reagujte adekvatno na njene signale. Masaža je idealan način da se ostvari kontakt koža na kožu, ali je to i aktivnost koja će vam pomoći da bolje razumete ono što beba pokušava da vam kaže. Osim toga, to je dobra prilika i da se opustite, povežete s detetom i ostvarite još veću bliskost. Kod zrelijih beba ili dvogodišnjka ne možete da očekujete da će mirovati tokom masaže. Međutim, možete da je obavite u određenoj formi dok gledate zajedno TV program, da im blago trljate određeni deo tela i tako uspostavite fizički kontakt.

Četvrti mesec
Veslanje

Pošto se bebin vid poboljšava, ona želi da istražuje, ali još vek ne može da se kreće, što je ponekad frustrira. Njen um je spreman za akciju, ali telo još nije! Najbolji način da se povežete sa detetom u ovoj životnoj fazi jeste da mu omogućite određenu pokretljivost i ublažite frustraciju. Sada je idelano vreme za igru koja se zove „Veslamo“. Držite bebu u krilu, licem okrenutu prema vama, uzmite je za ručice i njišite je napred-nazad. Gledajte je u oči i, dok je njišete, ispuštajte smešne zvuke i pravite komične pokrete, što će kod nje izazvati glasan smeh.

Šesti mesec
A sada je na tebe red!

U ovom uzrastu, beba će početi da uživa u igrama u kojima učesnici nešto naizmenično rade, i brzo će naučiti šta je to što sledi u igri. Na primer, možete joj pevati pesmicu „Kad si srećan…“, u kojoj ima i različitih pokreta na kraju svake strofe. S vremenom će naučiti šta sledi nakon dela pesmice, počeće pravremeno da reaguje na to, a ubrzo će savladati i ponavaljanje zadatih pokreta.

Deveti mesec
Sad me vidiš, sad me ne vidiš!

Vaša beba je sada nadomak faze u kojoj će početi da pokazuje strah od razdvojenosti od vas – kada napustite sobu, ili je ostavite nekome na čuvanje, plaši se da se možda nećete vratiti. Igranje ovakve igre ojačaće vašu vezu tako što će je naučiti da, premda ne može da vas vidi, može da vam veruje da ćete se opet pojaviti. Postavite bebu u sedeći položaj, prebacite joj peškir ili tanko ćebence preko glave i pitajte: „Gde je mama?“ Potom joj skinite ćebence s glavice i recite: „Evo me!“ Podstičite dete da i ono igra ovu igru tako što ćete nakratko staviti tanku tkaninu preko njegove glave i izraziti brigu rečima: „Gde si nestala?“

Dvanaesti mesec
Farma u kući

Beba ovog uzrasta obično je mobilna, bilo da li puzi, pridržava se za stvari dok hoda ili samostalno korača. Da biste se još više povezali sa njom, igrajte igre na podu uz dosta pokreta i glume. Na primer, pretvarajte se da ste na farmi, okruženi domaćim životinjama. Podražavajte njihove glasove – na primer, mukanje krave ili groktanje svinje. Spustite se na kolena i dopustite da beba sedne na vaša leđa dok se krećete kao neka životinja. Podstičite je da zajedno sa vama podražava životnjske glasove. Igre na podu, koje uključuju dosta fizičke aktivnosti, postavljaju vas na isti nivo sa detetom i poboljšavaju vašu komunikaciju. Smeh koji će se čuti tokom ovih igra povećava vašu bliskost.

Osamnaesti mesec
Žmurke

Zbližavanje je apsolutno dvosmerni proces i u ovoj životnoj fazi, kada dete ubrzano stiče samostalnost, pa je važno da mu dopustite izvesnu kontrolu nad vama. Igra žmurke je savršena za to. Dete će osetiti slast pobede u igri kada vas pronađe. Sjajno je videti mališana koji je ubeđen da ga niko ne vidi samo zato što je zatvorio oči. Deca ovog uzrasta veruju da svi imaju isti pogled na svet kao i oni, pa ako ono ne može nikoga da vidi (zatvaranjem okica), onda niko ne može da vidi njih. Ograničite igru na jednu prostoriju i birajte jednostavna mesta za skrivanje – na primer, ispod pokrivača na krevetu. Dopustite detetu da određuje pravila igre i drži kontrolu, jer će se tako razvijati njegova ličnost i postaćete još bliskiji.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here