Početna Trudnoća Korisni saveti Akne u trudnoći: 7 top saveta za lepu kožu lica!

Akne u trudnoći: 7 top saveta za lepu kožu lica!

Mnoge žene u drugom stanju imaju problematičnu kožu i često se bore s bubuljicama. Evo šta treba da znamo o aknama u trudnoći.

Foto: Guliver/hinkstock
Foto: Guliver/hinkstock

 

Česta pojava akni u drugom stanju je posledica značajnih hormonskih promena. Zbog promenjene količine izlučenih hormona, žlezde koje se nalaze u koži se uvećavaju, a samim tim je veća i proizvodnja sebuma (loja). Ova aktivnost i mrtve ćelije kože zatvaraju pore, pa se bakterije gomilaju.

U nekim slučajevima, akne se javljaju samo na početku trudnoće, ali nije mali broj trudnica koje se devet meseci bore s problematičnom kožom.

Dula Keli Vinder, jedan od stručnih savetnika sajta BellyBelly, izdvaja sledeće savete za uspešnu borbu protiv trudničkih akni:

– Ne cedite i ne češite akne. Na taj način ćete samo raširiti infekciju (a vaš imuni sistem je već oslabljen) ili napraviti ožiljak.

– Pokušajte da se rešite akni prirodnim rastvorima cinka, vitamina C ili kokosovog ulja.

– Pokušajte i s probioticima ili zdravim načinom ishrane – bez loših masti, rafinisanog šećera i belog brašna.

– Nemojte koristiti sapune koji snažno deluju i koji su bogati hemijskim supstancama. Upotreba ovakvih preaparata može uzorokovati dva podjednako loša scenarija: ili će potpuno lišavanje lože masti činiti da ona stvori još veće količine ili će se ona toliko isušiti da će biti lako iritirana.

– Kad god je moguće, izbegavajte šminkanje. Ukoliko već morate da budete našminkani, potrudite se da vaša šminka bude isključivo na prirodnoj bazi.

– Prilikom umivanja, ne pritiskajte lice isuviše snažno jer bi koža mogla odgovoriti odbrambeno – lučenjem masti.

– Ukoliko ništa ne pomaže, te želite da pokušate s nekim hemijskim preparatom, obavezno najpre o tome porazgovarajte sa svojim lekarom. Imajte na umu da oralni izotretinoini (pod tržišnim nazivima: Akutan, Sotret itd.) mogu izazvati poremećaje u razvoju ploda i brojne komplikacije u trudnoći.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here