Početna Trudnoća Korisni saveti 8 stvari koje ne bi trebalo govoriti trudnicama

8 stvari koje ne bi trebalo govoriti trudnicama

Kada je žena u drugom stanju, to znači da ne reaguje kako hoće, nego kako joj to stanje odredi, pa je stoga dobro da povedete računa šta joj pričate da je ne uvredite ili rasplačete.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kada upoznate trudnu ženu, sigurno vam prvi impuls govori da sa njom treba da pričate o trudnoći. Bilo da ste bliski sa budućom majkom, ili se poznajete samo površno, ovih osam stvari nikako ne treba da govorite kada razgovor skrene na temu prinove u porodici.

“Moj porođaj je bio jako strašan. To je najgori bol koji sam osetila u životu.”
Trudnice su inače sklone smišljanju strašnih scenarija. Pomoć u tome im nije potrebna. Nema smisla da joj opisujete svoje bolove, rastezanje i mnogo, mnogo gore stvari koje se dešavaju na porođajima. Takve priče će je verovatno progoniti nedeljama nakon što ih čuje.

“Ugojila sam se samo 8 kila tokom trudnoće! jedino što sam mogla da jedem su jabuke i zelena salata!”
Neuobičajenija je situacija koja se desila vama od onoga što se verovatno dešava njoj. Mnoge trudnice imaju želju da jedu nezdravu hranu, a ugoje se mnogo više od 8 kilograma. Svaka trudnica je svesna da ne treba da jede gluposti i da se goji, i verovatno je uradila najbolje što je mogla da se sačuva od toga.

“Stomak ti je svakim danom sve veći i veći!”
Druga varijanta ove izreke je “Izgleda da beba samo što nije stigla!”. Trudnice dobro znaju šta znači nostiti dodatnih 15 kilograma svaki dan, kako izgleda kad se organi sabijaju i ispunjavaju svaku prazninu u telu koju beba već nije zauzela. Ne morate ih podsećati na veličinu stomaka – dovoljno im je teško i bez toga.

“Koliko dugo planiraš da dojiš?”
Dojenje je lična stvar i tako treba i da ostane. Planovi o dojenju su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Nemojte analizirati i pričati o svom dojenju, ili o tome kako je vaša prijateljica ili rođaka dojila 18 meseci, ukoliko vas trudnica sama ne podstakne na priču o tome.

“Da li bi stvarno trebalo to da jedeš/piješ?”
Dokle god trudnica ne puši cigaretu za cigaretom uz ko zna koje pivo, nemojte komentarisati loše navike. Krenite od pretpostavke da ona želi najbolje svom detetu i da, u saradnji sa lekarom, bira ono što je izvodljivo u datoj situaciji. Ovo pravilo posebno važi ako komentarišete nešto naivno, kao što su nezdrave grickalice ili preslana hrana.

“Kada ja zatrudnim, ja ću……”
Istina je da nemate pojma šta će se desiti i kako ćete se ponašati kada ostanete u drugom stanju. Čak i ako već imate decu, svaka trudnoća je različita i ne znate kako ćete se ponašati u njoj. Shvatite trudnoću kao trening pred dolazak bebe i period kada je ona glavna i diktira svaki korak.

“Toliko mi se jede čips (ili bilo šta drugo) a baš ga sad nema!”
Velika je mogućnost da će i trudnica, čim čuje reč, poželeti da pojede tu istu hranu, a neće moći da je pronađe ili kupi.Izbegavajte da pominjete i hranu koja ima jak miris (na primer, morske plodove, presnu piletinu ili pomfrit). To može da izazove ozbiljnu mučninu.

“Dobro jutro, mama!”
Bilo ko sem njene dece ne bi trebalo da je zove mama, ni mamice, ni majko, niti bilo šta slično. To nije ni simpatično ni kulturno, iako mnogi ljudi to rade, uključujući i osoblje porodilišta, i najbliže rođake.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here