Početna Trudnoća Korisni saveti 5 saveta za mame koje nemaju dovoljno mleka

5 saveta za mame koje nemaju dovoljno mleka

Smanjena produkcija mleka može nastati usled više razloga: loše ishrane, izloženosti stresu, nemogućnosti bebe da pravilno, odnosno dovoljno jako sisa i time stimuliše proizvodnju mleka, nedovoljno komfornih uslova prilikom dojenja.

kako povecati produkciju mleka

Treba znati da je proizvodnja mleka zapravo proces ponude i potražnje. Da bi se ubrzao proces produkcije mleka, neophodno je isprazniti dojke, kako se mleko ne bi zadržavalo u dojkama između podoja. Produkcija mleka se može povećati:

  • Čestim podojima (što češće dete jede i prazni dojku, to će se više mleka stvarati). U slučaju da beba ne sisa efikasno ili dovoljno često, majka treba da izmlaza mleko između podoja.
  • Nuđenjem obe dojke u jednom podoju jer se na taj način dojke stimulišu da proizvode više mleka.
  • Konzumiranjem velike količine tečnosti i uravnotežene ishrane sa odgovarajućom količinom kalorija i visokim sadržajem kalcijuma, gvožđa i proteina.
  • Izbegavanjem stresnih aktivnosti. Dojenje oduzima veliku količinu energije i može biti emocionalno iscrpljujuće, te je veoma važno da majka pronađe načine da smanji stres, odvoji vreme za sebe, za vežbanje, odmaranje ili toplu kupku.
  • Korišćenjem prirodnih biljnih preparata koji mogu pospešiti laktaciju i povećati produkciju mleka. U ovu svrhu preporučuju se čajevi ili mešavine spravljene od sledećih biljaka: malina, kopriva, grčka detelina, piskavica, grčko seno, blaženi čkalj, komorač…

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here