Početna Trudnoća Korisni saveti 4 razloga zašto je joga dobra priprema za porođaj

4 razloga zašto je joga dobra priprema za porođaj

Svaka trudnica tokom trudnoće traži razne načine kako da sačuva svoje i bebino zdravlje. Većina žena tu potragu završi kad se upozna sa jogom. Ovaj način vežbanja pravi poveznicu između spoljašnjeg i unutrašnjeg bića a trudnica uspeva da uskladi svoje potrebe sa potrebama deteta. Takođe, uspešno gradi snagu i mir što je veoma bitna stavka kod lakše trudnoće i porođaja. 

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kondicija
Većina žena se ulenji tokom trudnoće, ne razmišljajući o tome da im to samo otežava stanje u kom se nalaze. Fizička spremnost i kondicija jsu bitni faktori ukoliko ste u drugom stanju te je zbog toga joga idealan način vežbanja. Praktikovanje joge u trudnoći uči ženu pravilnom disanju i držanju, umanjuje jutarnje mučnine i promene raspoloženja, poboljšava cirkulaciju, povećava energiju i snagu trudnice. Takođe, joga može pomaže i u opuštanju, smanjuje napetost i uravnotežuje apetit i varenje. Pored toga ovaj način vežbnja pomaže kod eliminisanja tečnosti iz organizma pa samim tim i smanjuje grčeve u mišićima. Pred porođaj joga vežbe mogu uticati na pravilan položaj bebe, kao i na otvaranje grlića materice, što olakšava i ubrzava porođaj.

Svest o kontroli mišića
Trudnice koje vežbaju jogu mogu imati velike koristi ukoliko razviju svest o mišićima i organima karlice. U idealnom slučaju, ta svesnost počinje da se razvija kontinuiranim vežbanjem joge znatno pre trudnoće. Kada trudnica predano vežba tada se pojednostavljuje proces samog porođaja tako što redukuje brojne rizike koji se često javljaju: period dilatacije, cepanje međice, smanjuje mogućnost javljanja epiziotomije, urinarne inkontinencije, vaginalnog prolapsa i hemoroida. Sa ovakvom svešću žena učestvuje u porođaju na mnogo efikasniji, svesniji i bezbedniji način.

Emotivno stanje
Upoznajemo se sa svojim emocijama, naučimo da bolje upravljamo njima. Postajemo još intimniji sa detetom koje nosimo. Žena u toku vežbanja joge dolazi do raznih otkrića, bolje upoznaje svoje telo a štetne i negativne faktore lako odbacuje. Joga pomaže u regenerisanju pozitivne energije i kanalisanju burnog i negativnog reagovanja.

Disanje
Jedna od glavnih karakteristika joge je puno jogičko disanje odnosno udisanje vazduha punim plućima. Ovakvo disanje dovodi do opuštanja, minimiziranja jakih emocija i neutralisanja naglih promena raspoloženja, kao i jasnijim pogledom na sebe, okolinu i stanje u kome se trudnica nalazi. Sve veći broj bolnica i porodilišta u svetu uvažava stanovište da svesna kontrola emocija ima pozitivan efekat na trudnoću i olakšava sam čin porođaja, pa zato ohrabruju trudnice da vežbaju svesno disanje i meditaciju.

Napomena: Joga vežbanje je aktivan način života te ukoliko pre trudnoće niste bili skloni vežbanju i redovnim fizičkim aktivnosti, potrebno je konsultovati se sa vašim lekarom. 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here