Početna Trudnoća Korisni saveti Koliko košta trudnoća?

Koliko košta trudnoća?

Medicinskim rečnikom govoreći, trudnoća je normalno fiziološko stanje, koje traje 280 dana, odnosno 40 nedelja. Tokom tih devet meseci, ukoliko želite da budete sigurni da je beba u vašem stomaku “živa i zdrava” (a naravno da želite!), potrebno je da obavite čitav niz pregleda i analiza. A, to sve košta…
Ukoliko ste upravo sada u prvim nedeljama trudnoće, sačekajte još malo, ne razbijajte kasicu-prasicu i ne podižite sav novac sa računa. Pročitajte prvo naš tekst, proučite cene (detaljno smo se raspitali), odlučite da li ćete posećivati privatnog ili državnog lekara i – tek tada krenite u akciju… Ako vam je na umu činjenica da novac trošite na (uskoro!) najvažniju osobu u životu, ništa vam neće biti skupo!

Obavezni pregledi

Sve počinje ginekološkim pregledom na kojem se utvrđuje trudnoća, a potom sledi potvrda dijagnoze – ultrazvukom. Zatim se određuju krvna grupa i Rh faktor, analizira se krvna slika i urin, a takođe se određuju i vrednosti šećera u krvi. Merenje krvnog pritiska i telesne težine nezaobilazne su kontrole kojima se podvrgavaju žene u drugom stanju. Razvoj trudnoće mora se pratiti ginekološkim pregledom jednom mesečno, a u poslednjem trimestru i dva puta mesečno.

Specijalne analize

U slučaju da se posumnja na genetska oboljenja, radi se biopsija horionskih čupica (posteljičnog tkiva), kao i ultrazvučno utvrđivanje nepravilnog razvoja ploda. Ako se radi o rizičnoj trudnoći, obavezno je ultrazvučno praćenje krvotoka ploda i posteljice i kardiografija (CTG) – kontrola srčanog rada ploda.

Kako odabrati lekara

Svaka trudnica suočava se sa dilemom da li da trudnoću povere lekaru u državnom domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji. Evo prednosti i mana jednog i drugog:
Državno ZA: 1. Jeftinije je – svi pregledi u porodilištu su besplatni, pod uslovom da imate overenu zdravstvenu knjižica i uput. 2. Bez problema ćete dobiti sva dokumenta neophodna za otvaranje porodiljskog bolovanja. 3. Idealno bi bilo da vam trudnoću vodi lekar koji će vas i poroditi. PROTIV: 1. Pune čekaonice. 2. Zakazivanje termina za specijalističke preglede po nekoliko nedelja unapred. 3. Lekari u domovima zdravlja su ponekad “škrti” u odgovorima na pitanja trudnica.

Privatno ZA: 1. U privatnim ordinacijama svi su ljubazniji, posvećeniji i otvoreniji u komunikaciji sa trudnicama. 2. Tokom i nakon pregleda ginekolog u privatnoj klinici spreman je da odgovori na svako pitanje. 3. Privatne ordinacije su lepše uređene i bolje opremljene od državnih. 4. Ne čeka se u redovima, s obzirom na to da se pregledi zakazuju. PROTIV: 1. Glavne kritike na račun kontrole trudnoće u privatnim klinikama povezane su sa cenama usluga. 2. Veoma rasprostranjeno uveravanje trudnica da su neke intervencije ili pregledi obavezni, a u stvari se rade samo da bi se više naplatilo.

Cene u privatnim klinikama: analize krvi

U privatnim ginekološkim ordinacijama cene usluga se razlikuju, čak i do 20 procenata. Raspored i cenovnik za normalnu trudnoću izgledaju ovako: pregledi se obavljaju jednom mesečno. Svakog meseca, na početku ili na kraju – po izboru, trudnica svom ginekologu treba da donese rezultate laboratorijskih analiza: krvne slike, urina, vrednosti šećera i gvožđa u krvi, što se radi u privatnoj laboratoriji ili u samoj ordinaciji, a postoji i opcija da laborant uzme krv za analizu u kući pacijentkinje. Cena ovih laboratorijskih pregleda je 600 dinara.

Ultrazvučni i ginekološki pregledi

Svakog meseca radi se ultrazvučni ili ginekološki pregled. Ultrazvučni pregled je komforniji za trudnicu i košta 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok ginekološki pregled sa ultrazvukom staje 50 evra.

Genetske analize

U 13. nedelji trudnoće, u cilju genetskih analiza, treba da se uradi double test sa NT (merenje nuhalne brazde na vratu bebe). Cena ovog testa iznosi 20 evra. U intervalu od 11. do 13. nedelje trudnoće radi se CVS – analiza horionskih čupica, a cena je 300 evra. Ako kojim slučajem ovaj test nije u redu, trudnica se podvrgava amniocentezi (uzimanju plodove vode), od 14. do 20. nedelje, takođe radi genetskih ispitivanja. Cena je 350 evra.

Bližimo se kraju…

Od 25. nedelje trudnoće pa do kraja može se uraditi 4D ultrazvuk čija je cena 65 evra. Takodje, oko 25. nedelje, trudnica se podvrgava testu opterećenja na glukozu, koji staje 2.000 dinara. Od 32. do 35. nedelje trudnoće uzimaju se vaginalni i cervikalni bris, što košta 1.000 dinara. I na kraju, dve-tri nedelje pred porođaj, jednom nedeljno, treba da se radi CTG (kardiotokografija), registrovanje tonova bebinog srca, kao i praćenje kontrakcija materice. Cena CTG-a je 2.500 dinara.

Veliko finale

Što se porođaja tiče, situacija u našim porodilištima je šarolika. Mali, da ne kažemo simboličan broj, porodilišta u Srbiji omogućava očevima da prisustvuju dolasku bebe na svet, i to po ceni koja se kreće u rasponu od 2.000 do 15.000 dinara. Skroman broj porodilišta ima apartmane za porodilje, jednokrevetne i dvokrevetne, a cene se kreću od 3.000 do 12.000 dinara po danu. A što se bezbolnog porođaja tiče, poznatijeg kao “epidural”, ovaj metod se ne primenjuje u svim porodilištima. Cena se dogovara sa dežurnim anesteziologom i trenutno je oko 10.000 dinara.

KAD SE SVE SABERE…

Privatno 4.000 din. (analiza krvi za sedam meseci) + 90 evra (ultrazvučni pregled za tri meseca) + 100 evra (ultrazvučni pregled sa ginekološkim pregledom za dva meseca) + 130 evra (4D ultrazvučni pregled za dva meseca) + 20 evra (double test) + 350 evra (amniocenteza) + 2.000 din. (test opterećenja na glukozu) + 1.000 dinara (vaginalni i cervikalni bris) + 2.500 din. (jedan CTG) = 790 evra/75.000 dinara
Državno 0 dinara

Šta je još potpuno besplatno?

Pojedina porodilišta u Srbiji imaju i besplatnu školu roditeljstva, koju zajedno pohađaju buduće mame i tate. To je vrlo korisna i poučna kombinacija teoretske i praktične nastave, sa temama kao što su fiziologija u trudnoći, multivitamini i njihova primena, nega kože tokom trudnoće, psihomotorni razvoj deteta, dojenje, nega kože novorođenčeta…Takođe, budući roditelji mogu da pogledaju i filmove o porođaju i o dojenju, a u praktičnom delu nastave na lutki uče kako se beba prepovija i kupa, a potom zajedno odlaze i u obilazak porodilišta.

5 KOMENTARI

  1. Nije tacno da je u drzavnoj ustanovi porodjaj besplatan.Ja nisam uspela do porodjaja da izvadim novu zdravstvenu knjizicu,pravili su mi velike probleme zbog nje,i morala sam da platim 40.000 dinara za porodjaj…Ne zalim,hvala Bogu pa imam normalno,zivo i zdravo dete,a to sto su mi naplatili,neka je na cast onome ko je uzeo te pare….

  2. Cao svima.Procitala sam vas prilog o ceni svih pregleda vezanih za trudnocu i za neke prosto ne mogu da verujem.Zivim u Italiji i posto planiram bebu raspitala sam se malo oko usluga u bolnicama.Jako mi je zao sto u Srbiji vise nista ne funkcionise kao ranije sto se tice zdravstvenih ustanova.Ne mogu da verujem da se u srbiji epidural naplacuje 10.000 dinara i to nije dostupan u svim ustanovama.Uceloj Evropi epidural je normalna i maltene obavezna stvar koja se ne naplacuje.Zao mi je sto u Srbiji zena moze pouzdano da kontrolise svoju trudnocu samo kod privatnih lekara,koji inace rade i u drazavnim ustanovama.Volela bih da se nesto promeni jer trudnoca treba da bude najlepse iskustvo za jednu majku.Pozdrav svim lekarima srbije koji su zaboravili pravu svrhu svog posla.

  3. nije tacno za drzavne ustanove da se nista ne naplacuje. ja zivim u ns i placam vadjenje krvi, uz… i sto mi je jos neshvatljivije, ni jeda jedini lek se ne dobija na recepo u domu zdravlja nego na ceduljici pa kupi…

  4. Haha slatko bix se nasmejala,procitah ceo komentar i uzasno se razocarah,ja sam doktorki bacial papir i epruwetu sa papa testom u facu zato sto mi je rekla da to moram da uradim u priw laboratoriji.Imaju drzawni lekari dogowor sa priwatnicima to je jawna tajna!!!! E sad moj princip je da necu iz inata da platim priwatniku jer mi odrase platu za zdrawstweno, pritom sam i dawalac krwi……. A za double test mislim da je cisto uzimanje para, elem druga trudnoca mi je bila wisokoriziicna,(a i prwa se zawrsial u 34 nedelji) lezala sam sa zenom koja je imala mali rizik po tom testu a na kraju je morala da prekida trudnocu u 6 mesecu,a meni su wikali zastoj u razwoju plodaa(dewojcicarodjena u 40 toj nedelji sa 2100gr), bla bla … Poenta swega je da nas oderu na decu, ja imam dwoje dece Hvala Bogu koji imaju 4 i 6 godina zdrawi i prawi a nista od tix doublr triple testowa nisam radila…..

  5. Javljam se kao sveža trudnica u 7 nedelji, prvi pregled u dispanzeru, papa, ultazvuk su me kostali 500 din, + 2 leka ukupno 1850, jer kao sto je neko napisao-dobijes papiric i kupi. I naravno-skuplji lek od 1350 je za 15dana 2×2 tablete, a pije se prvo tromesecje. Pa vi izracunajte.. a tek mi sledi vadjenje krvi koje je isto “taksa” 300…pa ajd ponovo odradite matematiku, jer BESPLATNO nije ono sto je moj novcanik doziveo posle prve posete. I da- o ponasanju sestara i doktora necemo, ponekad vise zelim da dam 3000 za sve pregleda privatnom lekaru i da mi sve detaljno objasni sa sve osmehom, umesto da gledam namcorastu sestru i nadrndanog doktora.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here