Početna Porodica Vodene boje podstiču maštu i kreativnost

Vodene boje podstiču maštu i kreativnost

Mašta i kreativnost najbolje se razvijaju kroz igru. Vodene boje su idealne da vaše dete pokaže ne samo slikarska umeća nego i da vam pošalje poruku o svojim emocijama.

foto: freedigitalphotos.net, stockimages
foto: freedigitalphotos.net, stockimages

Vodene boje i razvoj deteta

Dozvolite svom mališanu da ispolji maštu do kraja. Nemojte ga sputavati ni onda kad se previše isprlja, kada su vodene boje i ostali pribor zauzeli veći deo sobe, ni onda kad dete pokušava sebe da iscrta bojama. Pustite ga, maštanje je proces koj uvek donosi nešto dobro.

Tokom tmurnih dana kada vam vremenske prilike ne dozvoljavaju da šetate sa decom, da posećujete prijatelje ili da dete odvedete u igranicu, vreme je da se vi aktivirate kod kuće. Kreativna radionica neka zaživi u dečijoj sobi.

PROČITAJTE I… Fantastične ideje za igranje sa decom

Jedan od predloga je to da na sto zalepite novinski papir, donesete vodene boje, papir za crtanje, nekoliko četkica i dve posude sa čistom vodom.

Kistovi ne treba da budu iste debljine, neka mališan oseti i vidi kako se slika linijama različitih debljina. Poželjno je četkice budu mekane, da upiju što više boje. Dozvolite detetu maksimalno da se iskaže. Slikanje vodenim bojama neka bude igra ali i izazov.

Pendantni mališani vole prvo grafitnom olovkom da iscrtaju predmete i bića koja će kasnije da boje. Drugi pak, vole odmah da se razigraju sa bojama, jer zapravo i ne znaju šta tačno treba da se vidi na novom umetničkom delu.

Obe varijante su odličane, podstiču kreativnost, pokreću maštu a istovremeno se razvija fina motorika kod dece.

Učestvojte u ovom kreativnom neredu onoliko koliko vam dete dozvoli, uplovite u njegov svet samo toliko koliko dete traži da mu, ili pomognete ili da ga podstaknete šta treba da slika i boji.

Neka ova vesela kreativna radionica traje onoliko koliko je to detetu zanimljivo, onoliko koliko ima strpljenja likovno da se iskaže.

Kad primetite da se dete vrpolji na stolici i da traži drugi sadržaj, igru završavajte.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here