Početna Porodica Vaspitanje Šta kuvati školarcima, a da bude zdravo i ukusno?

Šta kuvati školarcima, a da bude zdravo i ukusno?

Škola je počela i dok se školarci pitaju koliko ih novih obaveza čeka, roditelji razmišljaju o mnogim drugim stvarima poput svakodnevne ishrane.

deca jedu

Svaka majka koja radi i ima porodicu zna šta znači svakodnevna priprema hrane, planiranje i kuvanje unapred. Dodamo li i to da svaka majka želi da ta hrana bude i zdrava, ali i da ta jela dete na kraju krajeva želi da pojede, jasno je da iza ovih malih podviga stoji veliki trud.

Bez obzira na to da li je dete u jutarnjoj ili popodnevnoj smeni, često je njegovo vreme ručka isto, oko podne ili malo kasnije, zavisno od školskog rasporeda koji ima za taj dan.

Pročitajte i… Počela je nova školska godina: Vozači, vozite oprezno zbog školaraca!

Donosimo vam nekoliko predloga kako da se organizujete i šta da kuvate kako bi klinci bili srećni i siti.

Variva

Variva su idealna jela jer uvek imaju neko povrće pa će mališani sigurno dobiti hranljive sastojke čak i ako ste kuvali veče pre. Ono što brine mnoge roditelje je krompir u varivu jer ga nije dobro podgrevati, ali to možete rešiti na dva načina. Neke majke umesto krpmpira stavljaju obične bobice od brašna, a druge paštrnak. Ova zdrava namirnica neće puno promeniti ukus jelu, a može se podgrejati. Pravo zimsko jelo poput graška dobro će biti i sa ječmom pa takođe ne morate da stavljate krompir. Ili možete skuvati testeninu pa je dete naknadno može staviti u varivo.

Krompir

Budući da je krompir ipak idealan prilog za neka jela, mnoge majke pronašle su način na koji da uštede vreme kuvanja nakon posla – ogule krumpir pre posla i stave ga u hladnu vodu u šerpu. Kada dođu kući, odmah ga stavljaju na kuvanje, naravno sa svežom vodom. Drugo rešenje za školarce koji idu u popodnevnu smenu jeste da skuvate i pripremite krompir pre posla, a budući da deca obično ručaju već u podne, on neće biti potpuno hladan i ne treba ga grejati. Možda to i nije najsrećnije rešenje, ali ako uz to imate punjene paprike, onda je najjednostavnije.

Prilozi

Uz pirinač i testeninu, koju možete skuvati i pre posla, odličan i zdrav prilog za razne umake s mesom ili povrćem je palenta. Nemojte zaboraviti ni na inou ili kus-kus.

Zamrzavanje

Kad spremate jela na kašiku ili umake s mesom, kuvajte više pa zamrznite, posebno supu. To je još jedan trik koji koriste mnoge majke kada deca idu ujutro u školu. Klinci mogu da pojedu supu čim dođu iz škole, a kada mama dođe kući, napraviće ručak. Osigurajte detetu do ručka i pokoju voćku da ne bude gladno.

Pripremite uveče, a ispecite kad dođete kući

Kuvanje ručka posle dolaska kući možete sebi olakšati ako pripremite nešto veče pre ili ujutro, zavisno od vašeg rasporeda. Mame se snalaze tako što klincima omiljene odreske ili ćuftice od povrća pripreme veče pre i ostave ih u frižideru, a kada dođu kući, samo ih ispeku.

Izvor: tportal.hr, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here