Početna Porodica Vaspitanje Šta kada je jedno dete ljubomorno?

Šta kada je jedno dete ljubomorno?

Rođenje deteta u svakoj porodici dovodi do pravog malog haosa i brzog smenjivanja emocija ukućana, od užurbanosti do ushićenja, od zabrinutosti do sreće…

ljubomora

Prirodno je da i starije dete tada reaguje burnije. Pre svega, ono je zbunjeno i ne može da shvati zašto jedno novo biće, koje se iz njegove perspektive prilično glupo i “bezobrazno” ponaša, zaokuplja svu pažnju njegove dragocene majke.

Počinje da sumnja da je upravo ta beba kriva što je majka bila u bolnici i što sada uglavnom leži i oporavlja se. Ukoliko načuje i priče o teškom porođaju, u potpunosti će okriviti novorođenče što je “razbolelo” njegovu majku.

Usled porodične groznice oko nove bebe, starije dete polako uviđa da nije više u stanju da obezbedi svu roditeljsku pažnju samo za sebe i najjednostavnije rečeno, oseća se kao “kralj koji je svrgnut sa trona”.

Kako ispoljava ljubomoru?

AGRESIJA

Ljubomorno dete reaguje burno, plačem, srdžbom, prkosom ili inatom, čim oseti manjak pažnje roditelja. Duri se za svaku sitnicu, neposlušno je, odbija da razgovara, pa čak ne želi ni da ga poljubite ili mazite. Ekstremniji oblici agresije događaju se kada starije dete svu svoju srdžbu usmeri na bebu, te se ponekad dešava i da nanese telesne povrede bratu ili sestri.

REGRESIJA

Čest oblik ispoljavanja ljubomore jeste regresija, odnosno vraćanje na ranije stepene razvoja i ponovno preuzimanje onih oblika “bebećeg” ponašanja koje je odavno prevazišlo. U želji da i ono obezbedi istu količinu pažnje kao i novorođena beba, starije dete, češće nego inače, plače, sisa prst, zahteva da ga dojite ili hranite na flašicu, traži da ga uspavate s cuclom, tepa dok govori ili počinje ponovo da piški u gaćice.

SAVRŠENOST

Postoje i neki prikriveni oblici ljubomore kod dece koja su nešto starija i inteligentnija, pa znaju da nije u redu otvoreno da manifestuju ljubomoru prema bebi. Ona tada počinju da se ponašaju besprekorno da bi obezbedila pohvalu. Hiperadaptirana deca su naprosto predivna, uviđajna, preterano poslušna i razumna, ona se, dok se vi bavite novorođenom bebom, igraju nečujno negde u ćošku, ništa ne zahtevaju i ne zameraju. Ne čini li vam se da u ovoj savršenoj slici nešto nije u redu? Ako se vaše dete ovako ponaša, znajte da u dubini duše pati i prikriva svoja osećanja.

Nekoliko saveta za roditelje malog ljubomorka:

  • Pripremite dete za dolazak novog člana porodice. Neka i ono u potpunosti bude uključeno u očekivanje deteta, neka učestvuje u pripremama i kupovni potrebnih stvarčica. Pričajte mu o periodu kada ste njega sa nestrpljenem očekivali, prelistavajte zajedno porodične fotografije, recite mu sa koliko ljubavi i nežnosti ste ga prvi put prihvatili i kako je ta ljubav iz dana u dan samo rasla.
  • Pripremite ga za situaciju da će majka nekoliko dana biti odsutna, jer će otići u porodilište i vratiće se sa malom bebom. Objasnite mu da će u kući biti puno uzbuđenja, te da će majka neko vreme biti umorna i iscrpljena.
  • Objasnite mu da je novorođenče potpuno bespomoćno kada se rodi i da taj njegov dosadni plač ne znači da je nevaspitano, nego je jedini način da signalizira da mu je nešto potrebno.
  • Nemojte mu davati lažna obećanja! Ukoliko obećate detetu da ćete mu roditi druga ili drugaricu za igru, ono će bezmalo očekivati da se mali brat iz porodilišta pojavi sa fudbalskom loptom pod miškom. Najpoštenije je da mu kažete da prvih meseci beba neće biti naročito zabavna i da će verovatno biti mali gnjavator, ali da su sve novorođene bebe takve i da još dugo neće moći da se igraju zajedno.
  • Ne namećite starijem detetu osećanja. Zaista nije pošteno da mu naredite da mora da voli bebu samo zato što mu je setra ili brat. Volite ih jednako, bavite se oboma i međusobna ljubav doći će postepeno, sama po sebi.
  • Obezbedite pomoć u kući, tako da možete da se dovoljno posvetite svojoj starijoj bebi.
    Uključite starije dete u poslove oko bebe, na primer u pripremu za kupanje, ali obazrivo, da ne bi smatralo da mu se nameću dodatne obaveze jer to može da proizvede kontraefekat.
  • Uvek podsećajte starije dete na to da ga neizmerno volite, jer mu je sada to potrebnije nego inače.

Izvor: Life Content/Violeta Pivnički, psiholog

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here