Početna Porodica Vaspitanje Rivalstvo među vašom decom: Kako sprečiti osećaj ljubomore

Rivalstvo među vašom decom: Kako sprečiti osećaj ljubomore

Lepo je u kući imati još jednog saveznika i prijatelja za igru, ali retko koje dete nije osetilo ljubomoru prema svom bratu ili sestri, pogotovo ako je steklo utisak da drugom detetu roditelji pridaju više pažnje.

6a00d83451dd7769e20167647c3190970b

Ljubomorni ispadi zaista su česti, pogotovo kod male dece, a dužnost roditelja je da se pobrinu za osećanja i nesigurnosti svoje dece.

Nažalost, roditelji često znaju zaista biti popustljiviji prema jednom detetu, pogotovo ako je preživelo neku bolest ili ako osećaju da je “manje snalažljivo”, no takvo ponašanje treba srezati odmah na početku i ponašati se fer prema svakom detetu u porodici.

Kad je ljubomora u pitanju, nova istraživanja pokazuju kako rešenje ne leži čak ni u jednakom ponašanju prema svoj deci, već u ponašanju koje je prilagođeno svakom detetu.

To znači da ne morate davati jednaku količinu hrane detetu koje je jako gladno i onome koje trenutno ne oseća glad, ili kupovati još jedne nove patike detetu koje bi više veselio upis na plivanje, samo zato što je nove patike dobio i njegov brat.

Takođe, nemojte deci stalno govoriti “tebe i tvog brata volim jednako”, već svakom detetu objasnite kako je jedinstveno i kako je vrlo važan član vaše porodice.

To će pomoći deci da dobiju samopouzdanje i osećaj vrednosti, a i uticaće na prestanak ljubomore koju osećaju prema bratu ili sestri.

Izvor: index.hr, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here