Početna Porodica Vaspitanje Pomozite bucama da izgrade samopouzdanje

Pomozite bucama da izgrade samopouzdanje

Objasnite detetu da debljina nije fizička mana, već stanje koje može da se promeni.

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Višak kilograma kod dece, naročito u školskom periodu, može da bude veliki problem za sticanje samopouzdanja, jer su vršnjaci često okrutni i zadirkuju ih na svakom koraku. Osim verbalnih uvreda, to može da bude i povod za isključivanje iz društva, pa malim debeljucama nije lako da to sve podnesu.

S godinama se kilogrami uglavnom istope, tako da se ružno pače često pretvori u najlepšeg labuda, ali traume zbog gojaznosti u detinjstvu mogu da ostanu i zato je veoma važno da im roditelji pomognu da izgrade samopouzdanje. Osim što će lakše da odbrane sebe i svoje “ja”, moći će bez ustezanja da iskažu talente i potencijal u školi.

Evo šta bi roditelji punačke dece trebalo da rade:

– Objasnite detetu da debljina nije fizička mana, već stanje koje može da se promeni i da sebe i druge gojazne osobe ne naziva pogrdnim imenima, koje je čuo od vršnjaka.
– Naučite decu da, kada opisuju sebe, ne stavljaju izgled u prvi plan, već da govore o svom karakteru, onome što vole i ne vole…
– Svakovnevno ističite ono što je lepo kod vašeg deteta, govorite mu da ima lepu kosu, oči, osmeh…
– Stavite im do znanja su mnoge svetske zvezde, glumci, pevačice, političari bili punački u detinjstvu.
– Objasnite najmlađima da je izgled samo “pakovanje”, koje stariji često sređuju šminkom i estetskim operacijama, ali da je u ljubavi, prijateljstvu i karijeri presudna ličnost, intelekt, smisao za humor…
– Naučite ih da obuku ono što im dobro stoji, da se ne skrivaju iza široke odeće, već nose ono što ih vizuelno izdužuje.
– Svakodnevno im uputite jedan kompliment i zamolite sve članove porodice da učine isto.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here