Početna Porodica Vaspitanje Neka vađenje krvi prođe bez suza

Neka vađenje krvi prođe bez suza

Odlazak u ordinaciju na neke od osnovnih, ali pomalo neugodnih pregleda, poput vađenja krvi, brisa grla ili nosa, za većinu dece (ali i roditelje) stresan je događaj. Strah od nepoznatog u kombinaciji s iscrpljenošću usled bolesti (koliko god ona beznačajna bila) često rezultiraju detetovim nemirom i suzama pre nego što pregled i počne.

blood kid

Važno je da detetovo prvo iskustvo sa doktorom i pregledima bude što je moguće ugodnije. Ako je prvi susret sa doktorom bio neugodan i dete na njega nije bilo pripremljeno te je doživelo pomalo bolan ili nelagodan pregled, svaki sledeći odlazak biće propraćen otporom i strahom.

Kako bi to izbegli, te olakšali svom detetu i sebi odlazak kod doktora kao i odlazak u laboratoriju na pregled, upravnica Poliklinike Breyer, magistarka Hana Brejer Prajselak otkrila je nekoliko saveta.

Osnovna pretpostavka za uspešno, posebno prvo vađenje krvi ili uzimanje brisa nosa je smirenost i pripremljenost roditelja. Ako se radi o malom detetu, do prve godine starosti, najvažnija je smirenost i usredsređenost roditelja koji će svojim stavom i nežnošću pomoću detetu da prebrodi eventualnu neugodu. Strah i nesigurnost roditelji mogu nesvesno preneti na decu koja poput sunđera upijaju emocije.

Detetu starijem od dve godine potrebno je, primereno uzrastu, objasniti zašto ide kod doktora i zašto su pojedini pregledi dobri za nju/njega. Budite smireni kada pričate sa detetom o tome i budite potpuno iskreni. Nema potrebe za lažima kako neki pregled neće nimalo boleti, jer time narušavate svoj autoritet, kao i autoritet zdravstvenog osoblja i stvarate nepoverenje za svaki sledeći odlazak u ordinaciju. Važno je da dete zadrži poverenje, kako bi i ubuduće moglo verovati vašim uputstvima, procenama i obećanjima.

Recite detetu kako je u redu ako se boji, ali i da će sva neprijatnost kao i mala bol trajati vrlo kratko. Recite mu iskreno, kratko i smireno što ga očekuje, ali naglasite i zašto su pregledi dobri za njega (Vađenje krvi boli, ali će ti pomoći da ti bude bolje i više ne budeš bolestan).

Popričajte sa detetom o materijalima koji se koriste prilikom vađenja krvi ili nekih drugih pregleda, opišite mu kako će izgledati prostor gde se pregled vrši, ko sve može biti u njoj, kako su zdravstveni radnici obučeni, uključite i osećaje, pokušajte da opišete kako će soba mirisati, kakvi se zvukovi mogu čuti.

Prilikom samog pregleda odvratite mu pažnju tako što ćete mu nešto pričati, pevušiti, ponesite sa sobom i dajte mu da drži omiljenu igračku. Poljubite ga i zagrlite.

Obećajte, i naravno ispunite obećanje, da ćete nakon vađenja krvi raditi nešto što dete posebno voli.

Takođe, važno je odabrati dobrog doktora kao i zdravstveno osoblje koje vrši preglede, ne samo što se stručnosti tiče, već i odnosa prema detetu. U svakoj odinaciji osoblje mora razumeti detetove strahove i razloge nelagode te ih blagim postupcima i prijateljskim tonom što je više moguće umanjiti.

Izvor: roditelji.hr, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here