Početna Porodica Vaspitanje Naučite decu da budu organizovana

Naučite decu da budu organizovana

Jedna od najboljih stvari koju deca mogu da nauče od roditelja jeste da budu organizovana, tj. da dobro iskoriste svoje vreme.

Za početak možete da se okupite kao porodica, i zajednički otkrijete šta izaziva najviše stresa u vašem domu. Takve stvari najčešće mogu da se reše sa malo komunikacije i planom akcije.

Dete ne treba da ima svaku sferu života detaljno isplaniranu, ali planiranjem nekih stvari kao što su pisanje domaćeg zadatka, bavljenje sportom i pomaganje po kući može uveliko sebi da olakša. Jedan od načina kako da pomognete svom detetu da nauči da bude organizovano jeste da mu pokažete kojim stvarima treba prvo da se pozabavi. To će ga naučiti da ceni svoje vreme i da rad dolazi pre igre. Pomozite detetu da napravi svoju dnevnu rutinu tako što ćete mu odrediti šta da uradi kada se ujutro probudi: namesti krevet, opere zube i umije se, obuče, doručkuje.

Kada uspostavite raspored dnevnih aktivnosti važno je da ga se pridržavate i vi i vaše dete, koje će nakon nekog vremena uvideti prednosti ove rutine. Razgovarajte s detetom o uspehu i pozitivnim stvarima kojima je rutina doprinela. Pohvalite ga i nagradite za dobro obavljen posao. To će ga podstaći da i dalje to čini. Ostanite angažovani i uključeni u detetovu dnevnu rutinu: obratite pažnju na stvari koje napreduju i doprinose boljem funkcionisanju cele porodice, ali pazite da niko, a pre svega dete, ne bude preopterećen.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here