Početna Porodica Vaspitanje Kako ih rešiti: 5 najčešćih problema s domaćim zadacima

Kako ih rešiti: 5 najčešćih problema s domaćim zadacima

Učenicima, bez obzira na dob, zajednička je jedna stvar, a to je da ne vole domaće zadatke. Svako se sa ovom nedaćom bori na svoj način. Dok neki odgađaju ovu obavezu za poslednji trenutak, neki je vole prepisati pre nastave. Bitno je usaditi detetu osećaj odgovornosti i obasniti im kako je pisanje zadataka nužno. Donosimo vam pet najčešćih pobuna u vezi sa domaćim zadacima i rešenje za svaki od njih.

domaći

„Imam previše domaćih zadataka“

Vrlo čest prigovor je upravo na količinu zadataka koje je dete dobilo da uradi. Kada je detetu zadatak težak, on predstavlja kako ga ima previše. Ponekad deci promaknu neke osnovne stvari na času i tada gradivo postaje teško shvatljivo. Pokušajte detetu da pomognete objašnjavanjem. Ako dete ostavlja premalo vremena za pisanje domaćih zadataka, podstaknite ga da zadatke rešava odmah nakon dolaska iz škole kako bi izbeglo rešavanje u poslednjem trenutku.

„To je preteško“

Moguće je da deo gradiva dete ne razume i da mu je potrebna dodatna pomoć. Može da razgovara sa učiteljem ili se uključi u neku od dopunskih grupa u kojima deca ponavljaju gradivo. Razlog verovanja da je gradivo preteško može biti i premalo detetovog samopouzdanja. Podstaknite dete da veruje u sebe i ponudite mu pomoć.

„Zaboravio sam knjigu/ svesku u školi“

Deo odgovornosti koju dete mora da imati prema školi i domaćim zadacima odnosi se i na brigu o svojim stvarima. Dete mora da zapamti kada mu koji materijali trebaju, jer će mu u suprotnom to stvarati probleme, kako u školi, tako i u daljem školovanju i na radnom mestu.

„Umoran sam“

Ovo je problem koji svaki roditelj može rešiti. Ako dete koristi izgovor da je umorno neposredno nakon dolaska iz škole, dogovorite se da će onda zadatak raditi nekoliko sati kasnije, kada se malo odmori. Ako i tada začujete novo opravdanje, unapred s detetom dogovorite da samo odluči kada sledeći dan mora da uradi domaći zadatak i tog dogovora će se morati pridržavati.

„Ne razumem zadatak“

Većina učenika neopravdano svaljuje krivicu na učitelja. Ako je dete isto gradivo obradilo u školi, ne postoji prepreka da bi moglo da reši zadati problem. Ako uvidite da se dete ne koristi klasičnim dečjim izgovorom, već mu treba pomoć, recite mu da se obrati učitelju koji će mu rado detaljnije objasniti nejasnoće.

Index.hr, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here