Početna Porodica Vaspitanje Kako da razgovarate sa vašom ćerkom o prvim poljupcima?

Kako da razgovarate sa vašom ćerkom o prvim poljupcima?

Prvi poljupci dese se sa 13, 14 godina, a prema istraživanjima, tinejdžeri najčešće sa 16 stupaju u seksualne odnose. U ovom periodu roditelji detetu treba da budu pouzdan izvor informacija o seksualnoj zrelosti. Ali, to često nije tako. Kada dođe pubertet, roditelji i sami budu zbunjeni, pa, prema rečima psihoterapeuta Darke Krsmanović, često reaguju neadekvatno.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

“Ima onih koji stalno upozoravaju, zabranjuju, čak prete, što je ne samo pogrešno nego može da bude i vrlo štetno. Deca tako mogu da zaćute i da o svojim iskustvima više ne govore s roditeljima, a neretko ni s odraslima uopšte”, kaže psihoterapeut.

“Dete mora da zna da ne mora imati seksualne odnose zato što ih imaju druga deca njegovog uzrasta. To ne treba da bude stvar prisile i pritiska, nego stvar lične odluke. U redu je da osećaju seksualnost, ali treba da znaju i da je u njihovim godinama jednako u redu i da ništa ne preduzimaju. Drugim rečima, ne treba pristajati ni na kakve pritiske dok sami ne osetimo da smo spremni na poljubac, seks”, ističe Darka Krsmanović.

Oba roditelja treba da budu uključena u sve segmente sazrevanja dece. Istraživanja pokazuju da su adolescenti koji su otvoreno razgovarali s roditeljima o svojim vezama i seksualnosti kasnije gradili bolje partnerske odnose.

“Adolescentima je potrebna i izvesna doza slobode da sami zatraže savet, a da na pritiske i insistiranja da se uđe u njihovu intimu reaguju skrivanjem, odbijanjem razgovora, laganjem i zatvaranjem”, upozorava psihoterapeut.

Sa sinom
Podsticanje druženja i komunikacije sa suprotnim polom i razumevanje razlika često je najupečatljivije ako im očevi pričaju o vlastitim iskustvima, pa i onim koji nisu imali slavan završetak. Razumevanje intenzivnih emocija (kao što je, recimo, ljubomora) svakako pomaže momcima da budu samopouzdaniji, umesto da se plaše bliskosti i odbacivanja. Naučite ih da slušaju i da budu nežni i saosećajni prema devojkama koje se, naročito u prvim vezama, i same plaše neuspeha. Mame mogu pružiti pomoć u shvatanju tih „čudnih ženskih bića”. Mame su tu i da pomognu u odabiru garderobe za izlazak ili poklona za devojku. Mogu i da ih savetuju šta devojke vole kod mladića (komunikativnost, duhovitost, urednost, dobrota…).

Sa ćerkom
Kada devojčice ulaze u svoje prve veze, očevi su važna karika najpre u izboru partnera. Ako je otac blizak sa ćerkom, ona će tražiti takvog partnera. Neprijateljstvo, strah i nepoverenje, kao i ismevanje, naročito usmereni ka ćerki ili njenom prvom dečku, ugroziće njeno samopouzdanje. Razumevanje, podrška i zaštita svakako su ono što svaki otac želi za svoju kćerku. Otac mora biti nežni prijatelj kad je teško, jasan i čvrst kada se gube granice i pouzdan kada je to njegovoj ćerki potrebno.

Osnovna odrednica odnosa između majke i ćerke mora da bude bliskost. Ona treba da postoji da bi se prevazišla nelagoda zbog škakljivih tema. Mama je tu da otvoreno razgovara o prvom poljupcu, seksu, zaštiti i samopoštovanju.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here