Početna Porodica Vaspitanje Da li ste pripremili vašeg đaka prvaka?

Da li ste pripremili vašeg đaka prvaka?

Za tri nedelje završava se letnji raspust, a đaci i njihovi roditelji već uveliko razmišljaju o početku školske godine. Najgore je roditeljima budućih prvaka, jer strepe zbog polaska svojih mališana u prvi razred, pošto ne znaju kako će se oni privići na dodatne obaveze.

kid first day school

Stručnjaci smatraju da je polazak u prvi razred zapravo vrlo stresan, jer mališani dolaze u potpuno novu sredinu.

Isto tako, upozoravaju na to da je najveća odgovornost zapravo na roditeljima i učiteljima, koji deci treba da olakšaju prve školske dane i ukažu im na to da škola nije bauk.

Zato je na mnogim sajtovima osnovnih škola širom Srbije postavljeno uputstvo za pripremu đaka koji kreću u prvi razred. Kroz ove savete škola roditelji mogu i sami da pogledaju da li su dobro pripremili svog prvaka za prve školske dane.

Iako mnogi misle da nije, polazak u školu je zapravo veoma stresan kako za decu, tako i za roditelje.

Kod pojedinih mališana potrebno je vreme da se prilagode novoj sredini, kao i da se bolje upoznaju sa novim drugarima. Stoga je raspust idealna prilika da roditelji razgovaraju o školi sa budućim prvacima.

Važno je da mališanima daju maksimalnu podršku i usmeravaju ih pravilno. Prvi utisak o tome kakva je i šta je škola može da zavisi uspešnost detetovog daljeg školovanja.

Stručnjaci napominju da će dete napredovati u školi i lepo se osećati u društvu svojih vršnjaka ako se kod njega formira pozitivan odnos prema obavezama koje ga čekaju, učiteljici, novim školskim drugarima.

Ima dece koja su izuzetno pripremljeni grafomotorički, ali se na početku godine šetaju na času, pričaju ili odgovaraju, a da pre toga nisu podigli ruku, što svakako ometa nastavu i otežava rad učiteljicama.

Kako bi dete bolje napredovalo, roditeljima se preporučuje da posete učiteljicu ili učitelja, kako bi im ispričali nešto o svom detetu i njegovim navikama iz vrtića i iz kuće, a bilo bi dobro da saznaju šta se očekuje od dece u prvom razredu.

Na raspustu bi roditelji trebalo da razgovaraju sa mališanima o razlici između vrtića i škole i naravno, treba ih podstaći da se osećaju ponosnim što kreću u prvi razred.

Koliko košta školski probor?

Inače, sem ove brige, roditelji đaka prvaka, ali i ostalih učenika imaju još jedan problem, a to je kupovima školskog pribora. Deca u Srbiji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobijaju besplatne udženike, dok roditelji ostalih đaka (sem beogradskih) udžbenike moraju da kupuju.

Cene školskog pribora, rančeva, odeće i obuće različite su u zavisnosti od toga gde se kupuje. Cena svezaka kreću se od 27 do 120 dinara, peratonice su prazne 300 do 4.000 dinara, flomasteri staju od 250 do 500, vodene bojice 200 do 500, drvene bojice 140 do 300, tempera 250 do 500 dinara.

Za šestar treba izdvojiti 50 do 800 dinara, setove lenjira 80 do 350 dinara, ramove za tehničko 200 do 500 dinara.

Blokovi koštaju 60 do 100 dinara, kese za blok oko 40, oho lepak 50 do 100 dinara, mine za grafitnu olovku 30 do 100 dinara, vežbanke oko 60, penkalo 60 do 300 dinara. Cena rančeva kreće se od 1.000 do 5.000 dinara, ukoliko detetu kupujete globus to u knjižarama košta oko 3.000 dinara, dok za istorijski i geografski atlas treba izdvojiti 800 odnosno hiljadu dinara.

Spisku potrebština za polazak u školu treba dodati opremu za fizičko. Ukoliko se trenerke, šortsevi, patike majice, kupuju u firmiranim radnjama sportske opreme, za ovih nekoliko stavki potrebno je izdvojiti i do 20.000 dinara, ukoliko se kupuje na pijaci račun će biti duplo manji.

Izvor: bebac. com, M. G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here