Početna Porodica Vaspitanje 5 načina da ostvarite najčešće roditeljske ciljeve

5 načina da ostvarite najčešće roditeljske ciljeve

Ukoliko želite da zaista doprete do svoje dece i naučite ih važnim životnim stvarima, ponekad je obrnuta psihologija najbolji mogući način da ostvarite svoj cilj, savetuju stručnjaci.

happy smiling kid outdoor doing OK portrait green tone

Evo nekoliko načina kako da vaš mališan lako i brzo stekne znanja i usvoji pravilne navike.

1. Dobri maniri

Ništa ne pruža deci toliko zadovoljstva kao verovanje da su oni, za promenu, glavni. Poklonite zato svom mališanu policijsku značku i recite mu da čitavog dana piše vama i vašem partneru kazne ukoliko ne kažete “izvinite” i “molim” ili na neki drugi način pokažete loše manire. Osoba koja na kraju dana bude imala manje kazni za nagradu dobija produženje dozvoljenog gledanja televizije u trajanju od 15 minuta.

2. Održavanje lične higijene

Uz pomoć pravih igračaka, stikera i malo vesele muzike, obaveze koje deca tokom čitavog dana odlažu (poput pranja ruku, kupanja i pranja zuba) mogu se ispuniti brzo i s osmehom. U svetu se mogu pronaći zanimljive četkice za zube s kojih se čuje muzika za decu, ali to nije neophodno. Mališani, naime, čeznu za nezavisnošću, pa im dopustite da sami operu svoje zubiće, a vi ih animirajte igračkama ili ih nagradite stikerima svaki put kada to proverite kako su ispunili svoj zadatak. Ako su zubi temeljno oprani – mališan dobija više stikera!

3. Pravilno upravljanje novcem

Igranje društvenih igara može biti najbolji način da dete nauči vrednost novca i kako da njime pravilno raspolaže. Pokušajte sa klasičnim i još uvek popularnim igrama kao što je monopol.

4. Zdrav način ishrane

Ovo je jedan od najtežih roditeljskih zadataka, naročito ukoliko je najmlađi član vaše porodice mali izbirljivac. Međutim, postoji čitava paleta zdrave hrane koja je, uz to, veoma ukusna, a trik je u tome da, jednostavno, proba što više različitih namirnica. Dakle, ponudite svom detetu borovnice, karfiol, banane, spanać, sir, baš sve što ste u mogućnosti, a ono će sigurno pronaći svoje omiljene namirnice iz sveta voća i povrća.

5. Fizička aktivnost

Ukoliko imate poteškoće da naterate svog mališana da se odvoji od kompjutera i istrči na igralište, potreban mu je podsticaj. Mališani prosto obožavaju stariju decu, pa zamolite nekog tinejdžera iz porodice ili komšiluka da vam pomogne da savladate ovu fazu u odrastanju svog deteta. Neka ga on pozove na partiju košarke, trčkaranje po obližnjem parku ili u šetnju s psom.

Izvor: yumama.com, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here