Početna Porodica Tinejdžeri i alkohol: Šta kad saznate da piju?

Tinejdžeri i alkohol: Šta kad saznate da piju?

Problematika oko mladih i alkohola danas je sve češća tema u medijima, ali i izuzetno osetljiva, prvenstveno za roditelje na koje u velikoj meri utiče ponašanje adolescenata. Zloupotraba alkohola sve je veća i može se naći na svakom koraku, a povezana je s brojnim uzrocima koji utiču na to – društvo, socijalni status, dokazivanje, mesto stanovanja i slično.

roditelji

Posebno je važan stav roditelja prema alkoholu i stav prema tinejdžeru kada se pojave ovakvi problemi. Porodica u dosta situacija nije ni svesna problema koji se događaju dok ne dođe do nekog većeg incidenta. Međutim, takav stav može delovati negativno na dete. Važno je da se roditelj ispočetka postavi prema detetu i uputi ga u to koliko je zapravo alkohol štetan za zdravlje i detetu zabrani da u bilo kakvim situacijama posegne za alkoholnim pićima.

Veoma je bitna komunikacija. Takođe, roditelji uvek moraju imati dodira s detetom i primetiti svaku promenu u ponašanju kao što je na primer izbegavanje razgovora, sklonost laganju, krađi, česta ljutnja, tajnovitost, smanjena motivacija, lenjost i slično. Uopšteno, svaka manja (a pogotovo veća) promena u ponašanju morala bi biti čudna.

Razgovor

Tinejdžeri u dosta slučajevima svoje roditelje vide kao pretnju. Upravo zbog toga je itekako važan stav roditelja i način na koji se oni postave prema detetu. Pokušajte biti složni oko onoga što želite reći svom detetu, ali i:

– storgo zabranite konzumaciju alkoholnih pića
– razgovarajte s njim na miran način, bez osuđivanja i napadanja
– nemojte bežati od problema i tešiti sami sebe da je takvo ponašanje normalno za te godine
– objasnite mu sve štetnosti alkohola i kako on utiče na zdravlje i ponašanje tinejdžera
– pažljivo slušajte svoje dete ako ima nešto da kaže o ovoj temi
– budite uvek na raspolaganju za razgovor – neka dete u vama vidi prijatelja
– objasnite mu tačno šta smatrate da nije dobro za njega i pokušajte predložiti neki kompromis
– odmah ispočetka se postavite tako da dete shvati da nemate tolerancije na alkohol
– nemojte koristiti prazne reči i pretnje – odlučno kažite šta mislite da dete vidi koliko ste ozbiljni oko ove problematike
– pokušajte predložiti svom detetu neki alternativan hobi, sport ili nešto slično
– upozorite ga na sve štetne posledice alkohola
– koristite svakodnevne situacije i prilike da ukažete na štetnost alkohola
– pokušajte razgovarati s detetovim prijateljima ili njihovim roditeljima

Najvažnije od svega je da svom detetu budete podrška i oslonac kada to treba, ali i kada se bori protiv vas. Pokažite da znate slušati i da vas zanima šta ima da kaže. To je jedan od uspešnih načina kako ćete dopreti do svog deteta i sugerisati da dobije korisnu poruku. Takođe, važno je da se interesujete za život svog deteta – budite upućeni kuda izlazi, s kime se druži, odredite vreme kada bi se moralo vratiti kući i slično.

Poslednje, ali ne i najmanje bitno – budite mu uzor! Pripazite sami koliko alkohola konzumirate pred svojim detetom. Razmislite o primeru koji mu dajete i kako se vi sami ponašate. Razlozi zbog kojeg tinejdžeri konzumiraju alkohol su široki i različiti – potrudite se da saznate razlog zašto se vaše dete okrenulo na tu stranu.

Izvor: zena.hr, Đ.S.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here