Početna Porodica TEGOBE NA LETOVANJU: Kako reagovati?

TEGOBE NA LETOVANJU: Kako reagovati?

Sigurno ste bar jednom doživeli da vam proliv, povraćanje, mučnina, opekotine ili povišena temperatura pretvore godišnji odmor u pravu noćnu moru. Umesto da ih pustite da vas iznenade, “naoružajte” se znanjem i naučite kako da rešite problem.

Deca su osetljivija od odraslih na promenu sredine, prvenstveno vode, što se najčešče manifestuje stomačnim tegobama, mučninom, alergijom, povišenom telesnom temperaturom… Budući da je sad sezona letovanja, tu je i dodatni rizik od sunčanice, dehidratacije, opekotina! Srećom, nijedna od navedenih tegoba ne traje dugo ukoliko ste na put krenuli spremni i ukoliko ste svoju malu putnu apoteku opremili adekvatnim lekovima. A da biste znali kako da reagujete u slučaju pojave neke od njih, pedijatar dr Sonja Bašić daje nam korisne savete.

Foto: Guliver/Thinkstock

STOMAČNE TEGOBE

Većina stomačnih tegoba javlja se u vidu dijareje, povraćanja, grčeva i bolova u stomaku, mučnine, a mogu biti praćene i povišenom telesnom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom…Mogu biti uzrokovane virusima, bakterijama, higijenski neispravnom vodom, prljavim rukama, vodom na kupalištima koja može biti zagađena uzročnicima bolesti.

Šta činiti: Vodite računa o tome da dete ne dehidrira! Dobro bi bilo da imate pri ruci neki od preparata za rehidrataciju koji sadrži elektrolite i minerale. Obično se rastvaraju u vodi i deci se daju pomalo, češće, dve do tri kašičice na desetak minuta. Za ublažavanje dijareje poslužiće vam probiotik, ali onaj koji ciljano deluje na sprečavanje dijareje. Ukoliko ni to ne pomogne, pokušajte s nekim od crevnih antiseptika, koji bi trebalo da zaustave proliv.

Kako sprečiti: Bilo bi dobro da detetu počnete davati probiotike nedelju dana pre polaska na put, te da mu ih dajete sve vreme dok ste na letovanju. Preporučuje se upotreba flaširane vode, kupovina industrijskog sladoleda, temeljno pranje voća i povrća, konzumiranje obroka odmah nakon pripreme. Izbegavajte jela od mlevenog ili nedovoljno pečenog mesa, majonez… Namirnice čuvajte u frižideru, a detetu često i temeljno perite ruke.

POSEKOTINE I RAZDEROTINE
Najčešće dečje povrede na letovanju jesu razderotine i posekotine usled pada na kamenje.

Šta činiti: Mesto povrede najbolje je isprati hladnom vodom. Topla voda se ne preporučuje zbog toga što može produžiti krvarenje. Potom na posekotinu nanesite i neko sredstvo za dezinfekciju u vidu spreja ili povidon jod. Iako često možete čuti savet „Umrljajte ranu peskom da brže prođe“, to se nikako ne preporučuje. Najbolje je, bar tog dana, prekriti ranu sterilnom gazom ili flasterom. Važan savet: Ukoliko je pesokotina duža i dublja od 2 cm, ne bi bilo loše da se javite lakaru, koji će proceniti da li posekotinu treba ušiti. Nemojte zaboraviti da ponesete i detetov vakcinalni karton radi uvida u zaštitu od tetanusa!

SUNČANICA
Poznato je da deca nemaju razvijen teromoregulacioni sistem, te da se zato ne mogu, poput odraslih, izboriti s ekstremno visokim temperaturama. Ovo posebno važi za bebe stare šest meseci do godinu dana. Upravo je zato potrebno je dete tokom letovanja zaštititi od prekomernog izlaganja suncu i visokim temperaturama, jer u suprotnom može dobiti sunčanicu ili toplotni udar. To se može desiti naglo, naročito ako je dete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica, koja se javlja nekoliko sati posle boravka na vrućini – pred spavanje ili tokom prvog sna.

PROČITAJTE I…PROČITAJTE I… Sunce

U slučaju „rane ili nagle sunčanice“ dete odjednom onemoća, mučeno vrtoglavicom i mučninom. Takođe, često povraća i postaje pospano. Orošeno je znojem, ruke i noge mu najpre zahvati toplota, a ako se ne skloni sa sunca, one postanu hladne i drhtave. Telesna temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Kod manje dece simptomi su izraženiji i komplikacije su veće. U slučaju „kasne“ sunčanice simptomi će nastupiti sporije. Takođe, manje će biti izraženi, ali će duže trajati. Dete izgleda kao da ga lomi virus, vruće je, zajapureno i razdražljivo. Obično oseća mučninu, ima problema da zaspi i muče ga promene raspoloženja. Telesna temperatura mu je povišena.

Šta činiti? Ukoliko je reč o ranoj sunčanici, koja nastupa naglo dok ste još na plaži, dete bi trebalo odmah skloniti sa sunca, i to u dobro provetrenu i zamračenu prostoriju u kojoj je temperatura između 23 i 25 stepeni. Istuširajte ga mlakom vodom i ostavite da se tako osuši. Nudite mu tečnost, po principu – pomalo i češće. Ukoliko mu je telesna temperatura i dalje visoka, dajte detetu sirup za snižavanje telesne temperature – antipiretik (ibuprofen ili paracetamol).

Ne bi trebalo da se plašite ako zaspi sa sunčanicom, jer će se detetov organizam tako najbolje odmoriti. Tokom sna obavezno mu pratite temperaturu, pa ukoliko ona raste, tek posle četiri sata možete mu ponovo dati antipiretik. U međuvremenu, možete je obarati tuširajući dete mlakom vodom. Lekaru se obratite ako dete uporno povraća i postaje sve nemoćnije, ukoliko mu telesna temperatura, i pored antipiretika i rashlađivanja, ne spada, ukoliko izgubi svest i ne povrati se brzo nakon stavljanja u ležeći položaj i podizanja nogu, već postane odsutno i nekomunikativo. Narednog dana ne treba ga izlagati suncu, već bi tog dana trebalo da bude rezervisan za odmor u zamračenoj, rashlađenoj prostoriji!

Kako sprečiti: Najbolja mera prevencije jeste da dete ne izvodite napolje od 10 do 18 sati (sunčanica se može javiti i u hladu pri visokim temperaturama!), kao i da ga ne pretopljavate. Takođe, redovno ga hidrirajte, a kada ste napolju, stavite mu šeširić na glavu. Nemojte biti u zabludi – sunčanica se može dobiti i na planini, posebno kada pirka vetrić, koji vas može zavarati da je vreme prijatno.

ALERGIJE
Na letovanjima često vrebaju alergije na sunce (posebno ukoliko se ne koriste kreme koje štite od sunčevog zračenja), na ujed insekata, na polene, kojih na primer u mestu gde dete stanuje nema, na neku namirnicu… Manifestuju se na nekoliko uobičajenih načina: iritacijom i svrabom očiju, curenjem iz nosa, kožnim osipom i teškoćama u disanju, kao i ekcemom i astmom, bez obzira na to je li okidač hrana ili čestice u vazduhu.

SAZNAJTE I… Kako sprečiti osip od vrućine kod beba

Šta činiti? Veoma je važno da brzo reagujete i date detetu odgovarajući sirup s antihistaminikom, koji je vrlo efikasan u slučaju uobičajenih alergija, poput koprivnjače, ili u slučaju tegoba izazvanih opekotinama od sunca. Koji ćete antihistaminik koristiti – o tome ćete se prethodno dogovoriti s pedijatrom. Ukoliko na letovanje idete s bebom, ne bi trebalo da joj uvodite novu namirnicu ishranu dok ste tamo!

Foto: Guliver/Thinkstock

Šta treba da sadrži PUTNA APOTEKA

Ukoliko idete s detetom na put, putna apoteka je obavezan deo prtljaga. Neka se u njoj nađu:
*Antipiretici za snižavanje temperature (paracetamol ili ibuprofen). Možete poneti i čepiće paracetamola, koji su uvek efikasni kada dete povraća ili kad iz nekog razloga neće da popije sirup. Uz to, oni ublažavaju bol i pomažu u slučajevima sunčanice.
*Lekovi za alergije – antihistaminici
*Kapi za nos, fiziološki rastvor i pumpica
*Kapi i mast za oči mogu vam pomoći ukoliko dođe do zapaljenja vežnjače (konjunktivitisa), jer je dobro poznato da deca veliki deo vremena na moru provedu igrajući se u pesku, što znači da ponekad tako prljavim ručicama dotaknu i protrljaju oči. To ne znači da je svako crvenilo okica nužno konjunktivitis, ali ako se ispiranjem ne povuče, trebalo bi da se obratite lekaru.
*Antibiotici. Njih, naravno, nećete koristiti bez prethodne konsultacije s pedijatrom, ali ako se nalazite u inostranstvu gde se ne mogu kupiti, vrlo je dobro da ih imate u apoteci!
*Antibiotska krema preporučuje se u slučaju da rana ne zarasta brzo, da se krasta stalno skida ili se počinje gnojiti.
*Oralni rastvori za rehidrataciju
*Probiotik
*Sterilna gaza, flasteri, antiseptični rastvor i povidon jod za obradu rane, borna kiselina
*Toplomer
*Lekovi za “putno povraćanje“ – antiemetici, ali samo za decu stariju od dve godine!
*Preparati za sprečavanje i ublažavanje ujeda insekata
U slučaju da dete ima hroničnu bolest, treba da ponesete na odmor redovnu terapiju! I nikako ne zaboravite zdravstvenu 

OPEKOTINE
Na mesto opekotina nanosite mokre obloge, 10 do 15 minuta na svakih 6 do 8 sati. Kožu namažite hidratantnom kremom koja u svom sastavu ima ekstrakte nevena, kamilice i aloje. Detetu obavezno nudite tečnost!

Crvenilo bi trebalo da se povuče za dva do tri dana. Ukoliko dete dobije temperaturu višu od 38.3, ako postane letargično ili ga počne boleti mesto gde su opekotine – odmah ga odvedite lekaru! Kod beba mlađih od godinu dana – opekotine od sunca tretiraju se kao hitan slučaj, pa odmah pozovite lekara!

Dr Sonja Bašić, pedijatar, Poliklinika Health Medic, Novi Sad

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here