Početna Porodica Strahovi vašeg mališana: Rešite se čudovišta ispod kreveta!

Strahovi vašeg mališana: Rešite se čudovišta ispod kreveta!

Jedan od čestih strahova koje svako dete ima jeste i strah od čudovišta koje je skriveno pod krevetom ili u ormaru. Sasvim je normalno da deca sa odrastanjem i sazrevanjem otkrivaju nove stvari o sebi, svojim veštinama, ali i svojim strahovima.

mališani

Deca mlađa od 18 meseci najčešće se boje nepoznatih ljudi, samoće ili glasnih zvukova. Kako deca odrastaju i njihova mašta se razvija, strahovi postaju drugačiji. Deca tada počinju da se boje imaginarnih bića, kao što je to dobro poznato čudovište ispod kreveta. Kako su deca naviknuta da budu uz majku, kada ona odrastaju i postepeno se odvajaju od majke javlja se osećaj nesigurnosti iz koga proizilaze imaginarni strahovi.

Kako pomoći detetu?

Treba imati na umu da dete sve do osme godine nije sposobno samo da razaznaje koji su to realni strahovi, a koji imaginarni. Potrebno je imati dovoljno strpljenja i to objasniti detetu i dati mu do znanja da ste uz njega. Osećaj sigurnosti presudan je kod rešavanja suvišnih strahova.

Malena deca upijaju informacije kao sunđer i moć opažanja im je jako dobra. Ako roditelj kaže da se dete nečega ne treba plašiti, ali pritom ima zabrinut i uplašen izraz lica, dete će to primetiti i strah će se razviti.

Osim razgovora, detetu treba i vaše aktivno učestvovanje u rešavanju problema. Tako pre spavanja uzmite lampu i sa detetom proverite da li se čudovište nalazi ispod kreveta. Osmislite neki zanimljiv predmet kojeg se čudovišta boje, pa ne dolaze u sobu. To može biti čarobni štapić ili sprej protiv čudovišta kojim ćete pošpricati ormar i krevet pre spavanja kako bi dete bilo zaštićeno.

Index.hr, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here