Početna Porodica Saveti Tako bi trebalo: Samo pola sata za računarom!

Tako bi trebalo: Samo pola sata za računarom!

Istraživanje je pokazalo da više od 40 odsto roditelja daje deci elektronske uređaje kako bi ih smirila i učinila zadovoljnim.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako ste se pitali koliko vaš mališan sme dnevno da igra omiljene igrice na tabletu ili za računarom, odgovor je – maksimum pola sata. Sve duže od toga može prouzrokovati hronični bol u vratu i leđima kasnije u životu – ustanovili su istraživači sa Univerziteta Kurtin u Australiji.

Realnost je drugačija – mališani provode sat dnevno za tabletima, a vikendom čak i više. Istraživanje je pokazalo da više od 40 odsto roditelja daje deci elektronske uređaje kako bi ih smirila i učinila zadovoljnim. Čak i deca mlađa od dve godine koriste tablete, što je posebno zabrinjavajuće jer u tom uzrastu ne bi smeli ni minut da provedu ispred elektronskog uređaja. Stručnjaci savetuju da se pridržavate preporučenog vremena i da pokažete deci kako da pravilno sede bez krivljenja kičme.

Ranija studija ukazala je da nema dokaza da korišćenje tableta podstiče uspeh i kreativnost kod mališana, kako tvrde mnogi zagovornici upotrebe elektronskih uređaja.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here