Početna Porodica Saveti Sprečite rak: Nosite naočare za sunce čak i kada je oblačno!

Sprečite rak: Nosite naočare za sunce čak i kada je oblačno!

Pred odlazak na godišnji odmor svi će dobro razmisliti o tome koja krema za sunčanje je najbolja, kako bi se zaštitili od štetnog sunčevog zračenja. Međutim, malo njih će razmisliti i o tome koliku opasnost sunce predstavlja za oči i vid, jer su za mnoge, sunčane naočare više modni detalj nego zdravstvena zaštita.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ipak, važno je znati da su naše oči podjednako izložene štetnom zračenju kao i ostatak tela, te da bez adekvatne zaštite mogu nastati brojna ošćećenje očiju. U nastavku pročitajte zašto je veoma važno da tokom letnje sezone uvek nosite sunčane naočare, baš uvek – čak i kada je napolju oblačno.

Oči su više ugrožene od kože

Baš kao što je ultraljubičasti (UV) zraci mogu oštetiti spoljašnji sloj kpže, ali i uzrokovati dubinska oštećenja, tako mogu da naškode i očima. Stručnjaci smatraju da su oči deset puta podložnije oštećenjima od kože tela.

Kratkoročno, UV zraci mogu izazvati oštećenja rožnjače i konjuktiva i uzrokovati njihovu upalu, što kao posledicu ima privremeno zamućen vid. Duže vreme na suncu može da izazove “snežno slepilo” (photokeratitis), odnosno opekotine rožnjače.

Simptomi koji prate ova oštećenja su bol i svrab oka, kao i privremeno zamagljen vid, ili privremen gubitakvida koji se može javiti prilikom boravka kraj vode zbog odsjaja sunca na površini vode usled čega se do oka transportuje još veća količina UV zraka.

Iako se blaža oštećenja oka usled kratkotrajnog izlaganja oka štetnim zracima, dugoročno izlaganje oka UV zracima može izazvati ozbiljnija oštećenja oka, kao što su: katarakta (zamućenje sočiva oka), starosna (senilna) makularna degeneracija (oštećenje srednjišnjeg dela oka uz pojačanu osetljivost na svetlost), keratitis (zapaljenje rožnjače koja postaje osetljiva čak i kada je oblačno), pterigijum (zadebljanje konjuktive koje može uzrokovati krivljenje oka i probleme sa vidom), a ređe može se razviti i rak oka.

Deca sa svetlim očima imaju povećan rizik od oštećenja

Nedavno je ustanovljeno da roditelji uglavnom zanemaruju zaštitu oka kod svojih mališana, iako oni sami redovno i uvek nose naočare za sunce. Ovo je veliki problem jer do tinejdžerskog uzrasta, kada će dete i smao poželeti da nosi sunčane naočare, oko biva već uveliko oštećeno svih prethodnih godina i pojačan je rizik od raznih bolesti.

Dečje oči su posebno sklone oštećenjima, jer mališani veći deo vremena tokom leta provode napolju. Zbog toga je veoma važno da podstaknete i vaše mališane da uvek nose sunčane naočare kkao bi izbegli moguće probleme u kasnijem uzrastu. Pritom, deca sa svetlim očima, plavim ili zelenim, imaju povećan rizik od oštećenja izazvanih UV zracima jer sadrže manje melanina, pigmenta koji štiti oko.

Koje doba dana je najopasnije po zdravlje vašeg oka, ko ima pojačani rizik od oštećenja, te kako da odaberete idealne naočare za sunce pročitajte OVDE

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here