Početna Porodica Saveti Simptomi koji otkrivaju nepravilan rad štitne žlezde

Simptomi koji otkrivaju nepravilan rad štitne žlezde

Razdražljivi ste, gojite se i ne možete da se skoncentrišete? Sve to bi moglo da upućuje na probleme s štitnom žlezdom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

 

Štitna žlezda (tiroida) smeštena je u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu. Simptomi koje štitna žlezda može da prouzrokuje razlikuju se u odnosu na to da li ona radi prejako ili preslabo, a ovim poremećajima. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose.

Ovo su najčešći simptomi koji ukazuju na nepravilan rad štitne žlezde.

Promene u energiji ili raspoloženju

Nepravilan rad štitne žlezde ima primetan uticaj na nivo energije i raspoloženje. Hipotiroidizam (smanjena aktivnost štitne žlezde) čini da se ljudi osećaju umorno, iscrpljeno, usporeno i depresivno. Hipertireoza (ubrzan rad štitne žlezde) može izazvati anksioznost, probleme sa spavanjem, nespokojstvo i razdražljivost.

Nervoza, nestrpljenje ili neobjašnjiva uzbuđenost

“Čudan osećaj” može biti povezan s hipertireozom, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Lepršav osećaj koji imate možda je posledica lupanja srca koje uzrokuje ubrzan rad tiroide.

Zbunjenost

Kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitne žlezde. Previše hormona može uzrokovati poteškoće s koncentracijom, a premalo njih izaziva probleme s memorijom i zaboravnost.

Nesanica

Stalna pospanost može biti popsledica hipotireoza jer usporen rad štitne žlezde usporava i sve telesne funkcije. Sa druge strane, ukoliko vam san ometaju ubrzan puls i osećaj teskobe, to bi mogla uzrokovati hipertireoza.

Koji su još najčešći simptomi koji ukazuju na nepravilan rad štitne žlezde pogledajte OVDE

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here