Početna Porodica Saveti Roditeljske muke: Tajni život tinejdžera

Roditeljske muke: Tajni život tinejdžera

????????????????????????????????????????????????

Vreme kada je dete imalo potrebu da podeli sa vama sve što mu se dogodilo, završeno je ulaskom u doba adolescencije. Sada ne dozvoljava da mu gledate preko ramena dok je na internetu, a devojčice pišu tajne porukice ili dnevnike koje kriju pod jastukom.

Želja za privatnošću se povećava, tinejdžeri se “zavlače” u kupatilo, skrivaju od roditelja dok se presvlače… Između vaše potrebe da kontrolišete adolescente i njihove za slobodom, važno je napraviti balans. Zato je važno da dete ima svoju sobu, svoj svet, gde može da “odvrne” muziku i stoji satima pred ogledalom. Tinejdžeri žele i da zaključaju vrata ili da mu roditelji obećaju da će obavezno da kucnu pre nego što uđu.

Odrasli bi trebalo da ispoštuju te zahteve, a mnogo veći problem od zaključavanja vrata na sobi danas je opasnost na društvenim mrežama, pa bi trebalo da objasnite deci da postavljanje i “deljenje” fotografija i podataka o sebi i ukućanima, kao i dopisivanje sa nepoznatima, može da bude jako opasno.

Zamolite dete da vam se poveri, ali ne očekujte da vam sve ispriča. Napomenite mu da brinete kada je neraspoloženo, pa zato želite da imate uvid u to kako je protekao dan, ima li problema u školi, sa vršnjacima. Budite dobar slušalac i dopustite da vam “otvori dušu”.

Izvor: Novosti
Foto: Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here