Početna Porodica Saveti Prvi simptomi dijabetesa koje ne smete da ignorišete

Prvi simptomi dijabetesa koje ne smete da ignorišete

Dijabetes – “tihi ubica modernog doba”, predstavlja hronično oboljenje koje se ispoljava povišenjem nivoa šećera u krvi, usled poremećaja lučenja insulina. Nastaje kao posledica stresa modernog života jer insulin reaguje na hormone stresa, nepravilne ishrane, povećene telesne težine.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Svoje ime “tihi ubica” ova bolest dobila je jer su njeni simptomi često prikriveni i teško se uočavaju, najčešće kada je bolest već uznapredovala.

Šta je dijabetes?

Kako se hrana svari, razlaže se na glukozu (šećer), koja stvara energiju i snagu našim ćelijama. Insulin, hormon kojeg stvara pankreas, transportuje glukozu iz krvi u ostale čelije tela. Međutim, ako ne postoji dovoljno insulina ili insulin ne radi kako treba, onda glukoza ostaje u krvnim sudovima uzrokujući da se nivo šećera u krvi poveća. Postoje tri glavna tipa dijabetesa: tip1, tip 2 i gestacijski dijabetes.

Tip 1 karakteriše činjenica da pankreas nije više u mogućnosti da stvara insulin i obično je ovaj slučaj karakterističan za decu, tinejdžere i mlađu populaciju. Gestacijski dijabetes se obično pojavljuje pred kraj trudnoće i obično nestaje posle porođaja. Najčešći oblik dijabetesa je tip 2 koji može biti uzrokovan prekomernom telesnom težinom, fizičkom neaktivnošću, genetskom predispozicijom, gestacijskim (trudničkim) dijabetesom u prošlosti, visokim krvnim pritiskom, smanjenim “dobrim” holesterolom ili visokim nivoom triglicerida.

Kao i svaka druga bolest, i dijabetes može izazvati niz komplikacija ukoliko se ne otkrije na vreme. Problemi se mogu javiti svugde, od oka, bubrega, nerava do reproduktivnih organa, krvnih sudova i desni. Ali, najozbiljniji problem su oboljenja srca i rizik od šloga. Zbog svega toga veoma je važno da ga prepoznate što pre.

Pročitajte OVDE koji su to prikriveni simptomi dijabetesa koje nikako ne smete da ignorišete.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here