Početna Porodica Saveti Pobedite melanom: Prepoznajte na vreme prve simptome raka kože

Pobedite melanom: Prepoznajte na vreme prve simptome raka kože

Koža je organ najpodložniji oštećenjima koja su lako uočljiva. Neka od njih su bezopasna i narušavaju samo izgled, dok druga mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući kancer kože, odnosno melanom. Međutim, redovni samopregledi i uočavanje i najmanjih promena na koži, kao i pravilna zaštita od štetnih sunčevih zraka mogu da spasu vaš život.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Budući da statistike pokazuju da žene, naročito mlađe od 40 godina, dvostruko češće pate od potencijalno smrtonosnog melanoma nego muškarci, svaki oblik zaštite je važan. Treba da proverite kod dermatologa svaku fleku, izraslinu ili mladež, koji vam sumnjivo izgledaju.

Pročitajte u nastavku koji su prvi prikriveni simptomi raka kože na koje morate da obratite pažnju, te da se javite na vreme vašem lekaru.

Pregled kože

Pre svega, da napomenemo, da je rizik od pojave melanoma veći kod osoba svetle puti, te kod onih koje imaju mnogo mladeža, ili se često i previše sunčaju. Sve osobe, a pomenute rizične grupe naročito, treba redovno da pregledaju kožu kod dermatologa, kako bi se uočile i najmanje nepravilnosti i promene na koži.

Preporuka je da osobe koje imaju veliki broj mladeža, kao i one u čijoj je porodici bilo obolelih od melanoma, obavezno jednom godišnje odlaze kod lekara na kontrolu, a ako se jave sumnjive promene neophodno je pratiti ih i u kraćim vremenskim razmacima.

Takođe, nemojte zaboraviti na samopregled kože koji bi trebalo da obavljate jednom mesečno, kako biste uočili moguće promene na koži odmah po njihovom pojavljivanju.

Ukoliko se posumnja na melanom, potrebno je hirurški odstraniti zahvaćeni deo kože i uraditi biopsiju kojom se postavlja najpreciznija dijagnoza. Melanom je moguće izlečiti ako se otkrije i odstrani na vreme, dok još nije zahvatio dublje delove kože i proširio se na okolna tkiva i organe.

Lečenje zavisi od stadijuma bolesti, starosti pacijenta i njegovog zdravstvenog stanja. Standardna terapija podrazumeva primenu hirurških metoda, a u uznapredovalim stadijumima koriste se i hemoterapija, imunoterapija i radioterapija.

Koliko često da pregledate kožu i na šta naročito da obratite pažnju kako biste uočili na vreme rak kože pogledajte OVDE

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here